Kisgyerek

Ezt nyeld le, kicsikém!

Sokunk gyermekkori, rossz emléke lehet az, ahogyan anyukánk elszánt arccal közelít az evőkanállal, rajta egy összetört tabletta vagy valami, cseppet sem vonzó illatú és ízű szirup. Ma már azért gyermekbarát megoldások is vannak.
2009. Május 01.

A forma sem formaság

Akár gyógyszerről, akár a szükséges vitamint és ásványi anyagot pótló táplálék-kiegészítőről vagy erősítőszerről van szó, egyre több készítményt kaphatunk többféle kiszerelésben is, választhatunk a tabletta, a kapszula, a por, az italpor, a szirup, a csepp, a rágó- és a pezsgőtabletta forma között. Van, amelyik csak egyfajta vitamint, hatóanyagot tartalmaz és vannak több hatóanyagot egyesítő, kombinált “multik” is, és egyre több az ásványi anyagokkal, nyomelemekkel gazdagított vitaminkészítmény is.

Sokan a gyógyszerekre hasonlító szerek helyett inkább a vitaminokkal dúsított élelmiszereket kedvelik, így a vitaminos rostos gyümölcsleveket, müzliket, péksüteményeket stb. keresik. A kiszerelés változása nem egyszerűen divat, érdemes aszerint végiggondolni a választást, hogy kinek, milyen életkorban, milyen problémára szánják, elsősorban milyen hiányt kívánnak pótolni vele stb.. Például, ha valakinek nagy adag C-, vagy A-vitamint ajánl az orvos, ezt érdemesebb “tiszta” formában, önállóan bevinni a szervezetbe, mert a multivitaminokból olyan adag tartalmazná csak az ezekből szükséges bevitelt, ami az egyéb vitaminokból már felesleges adaggal terhelné a szervezetét.

A vitaminok egy része (pl. az A- és a D-vitamin) ugyanis túladagolva kifejezetten toxikus, más részüknek pedig, noha nincs kimutatható toxicitása, de a szervezetből való kiválasztása felesleges terhelésnek tekintendő. A kiszerelés megválasztása függ attól is, milyen hosszan kell adni a gyermeknek az adott vitamint, hiszen tartós alkalmazásnál érdemes a készítmény árát, az adagolás egyszerűségét és különösen a gyermek elfogadási hajlandóságát is figyelembe venni.

Hagyományos formák

A tablettás vitaminok még mindig a leggyakoribbak. Előnyük, hogy olcsók, adagolásuk, tárolásuk, szállításuk egyszerű, és hosszabb a szavatossági idejük, mint a poroknak vagy a folyékony vitamin-készítményeknek. Hátrányuk, hogy minél kisebb a gyermek, annál kisebb a valószínűsége, hogy sikerül egyben lenyelnie, “két kanál között” vagy más módon összetörve meg többnyire nem jó ízűek, nehézkesebb ételbe keverve beadni a gyermeknek.

A legrégibb formák közé tartozik a por: például a por alakú C-vitamint inkább abban az esetben ajánlják, amikor nagy adagban kell szedni. Előnye, hogy nincs benne töltő-, kötő vagy adalékanyag, ami esetleg allergiát okozhat, hátránya viszont, hogy sokkal nehezebb a megfelelő mennyiséget kimérni belőle. A kapszulák a tablettákhoz hasonlóan könnyen tárolhatók és szállíthatók, többnyire a zsíroldékony vitaminokat, például az A-, a D-, és az E- vitaminokat csomagolják így.

Cseppek a cseppeknek

A folyadékos kiszereléseket, például a cseppeket, szirupokat, italporokat azoknak ajánlják, akik nem képesek tablettákat, kapszulákat lenyelni, tehát a kisebb gyermekeknek ezek mindenképpen előnyösebbek. Ezek italokba, teába, tejbe jól belekeverhetők, csak érdemes minden esetben a használati tájékoztatót alaposan elolvasni, hiszen van olyan készítmény, amelyiket pl. tejbe nem szabad keverni, esetleg valamivel együtt adása nem javasolt, stb.

Van, aki a csepegtetést fárasztónak találja, a szirupos formából könnyebben méri ki a szükséges mennyiséget. A cseppek íze általában semleges vagy éppen rossz, a szirupok viszont ízesítettek, így egyéni ízlés szerint választani közöttük. Gyakorló szülők tapasztalatai szerint ez teljesen gyerekfüggő: van, aki a kóla, más a narancsos, citromos, ribizlis, stb. ízesítésűt kedveli, néha a szülők ízlésével vagy várakozásával homlokegyenest ellentétes módon választanak kedvencet, vagy döntenek a teljes elutasítás mellett.

Ha egyébként a készítmények összetétele azonos, érdemes kitapasztalni, melyik válik be legjobban, hogy elkerülhető legyen a gyermekkel a beadás során folytatott “közelharc”. Hogy ez utóbbi milyen szintű is lehet, arról árulkodik egy anyuka ötlete, aki a problémásabb gyerekek esetében szirup adagolására a fecskendőformát ajánlja (egyes lázcsillapítók mellé adják) amivel bele lehet “lőni” az amúgy ellenkező gyerek szájába.

Pezsgő- és rágótabletták, figurák

A gyártó cégek harcolnak a gyerekek és rajtuk keresztül a szülők kegyeiért, újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Színes, figurális formák jelentek meg a piacon, állat- és mesefigurákkal, különböző ízesítésekkel, pezsgőtablettás változatban, egyre elfogadhatóbb módozatokban.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen vonzó kiszerelésben jelenik meg az adott készítmény, nem édesség, vagyis nem szabad egyfajta desszertként kezelni, nyakra-főre kóstoltatni a gyermekkel, netán szabadon elérhetővé tenni a számára: ez egy olyan szer, amelyet a gyógyszerekhez hasonlóan a gyerekektől elzárva kell tartani, és pontos adagolás mentén kell alkalmazni, mert ellenkező esetben vagy nem éri el a célját, vagy a túladagolása bajt is okozhat.

További cikkeink a vitaminokról:

  • A picik és kicsik vitaminszükséglete
  • A csukamájolajtól a multivitaminokig
  • Biztonságosak a vitaminok?
  • Adjam? Ne adjam?
  • Forrás: HáziPatika.com