Kisgyerek

Ezért ne takard le a babakocsit, ha süt a nap

Te is mindig letakarod egy textilpelussal vagy egy vékony lepedővel a babakocsit, amikor süt nap? Ne tedd! Tudjuk, hogy meg akarod óvni a kisbabádat a káros napsugaraktól, de nem ez a módja!
2017. Június 08.

Ne takard le a babakocsit! (Stock photo)

Egy vékony lepedő vagy textilpelus is drasztikusan megnövelheti a levegő hőmérsékletét a babakocsi belsejében, ami bölcsőhalált is okozhat – írja a DailyMail. Ha letakarod a babakocsit, elzárod a levegő útját, csökkented a légáramlást és felforrósítod a benti levegőt.

A legújabb svéd kutatások szerint akár 15 (!) fokkal is melegebb lehet egy letakart, napon hagyott babakocsiban, mint egy olyanban, amit nem takartak le.

A levegő áramlása lecsökken, a hőmérséklet megnő a babakocsi belsejében, úgy, mint egy termoszban. Ráadásul ha letakarod a babakocsit, még csak nem is láthatod a kisbabádat, akit a forró hőmérséklettől olyan érzés foghat el, mintha újra az anyaméhben lenne és ettől akár leállhat a légzése is.

Akkor mégis mit tegyél, hogy megvédd a kisbabádat a tűző nap melegétől és a túlmelegedéstől? Nagyon egyszerű. A szakértők azt ajánlják, hogy ha kisgyermekünk van, 11 és 17 óra között kerüljük a napot. Maradjunk otthon vagy keressünk mindig árnyékos helyet, ha mégis a szabadban tartózkodunk. Ha tudod, hogy elkerülhetetlen, hogy némi napfény érje a kisgyermeked érzékeny bőrét, gondoskodj megfelelő fényvédő krém használatáról.

Ezek is érdekelhetnek: