Kisgyerek

Ezért ébrednek fel a totyogók éjjel

Eddig gyönyörűen aludt a gyereked, mostanában azonban megint fel-felébred éjszakánként? Mielőtt aggódni kezdenél, megnyugtathatunk: a dolog teljesen természetes. Íme néhány ok, ami a háttérben állhat.
2017. Szeptember 20.

Ezért ébrednek fel a totyogók éjjel

1. Túlfáradás

Ha a kicsi túlfárad, bizony előfordulhat, hogy rosszabbul alszik éjszaka. Azok a kisgyerekek, akik hirtelen elkezdik szabotálni a délutáni alvást vagy a kora esti lefekvést, gyakran nem alszanak jól éjszaka egyszerűen azért, mert túlzottan fáradtak.

Mit tegyél?

Habár életed értelme már nem kisbaba, ne gondold, hogy ez az jelenti, hogy többé nincs szüksége az ebéd utáni alvásra és este is tovább fent lehet. Ezért továbbra is ragaszkodj a jól bevált napirendetekhez – ez ugyanis a titka a pihentető alvásnak. Ha a kicsi dacból semmiképp nem akar lefeküdni délután, akkor is tartsatok csendes pihenőt. Kuckózzatok be az ágyba, és olvassatok, beszélgessetek egy kicsit. Este is szánj rá időt, hogy lefekvés előtt ráhangolódhasson az alvásra. Hirtelen játék után nem meglepő, ha egyből nem tud elaludni.

2. Változások

Megszületett a kistesó? Elköltöztetek? Most kezdtetek bilizni? Nyaralni voltatok? Épp beszoktatod a bölcsibe/oviba? Rengeteg olyan változás éri a gyermeked, amire eszedbe sem jutna gondolni, hogy a nemalvás hátterében állhat, pedig ezek mind-mind komoly változások egy kis totyogó életében.

Mit tegyél?

Készítsd fel a gyereked! Minden nagyobb változás előtt beszélgess vele arról, hogy mi vár rá, mi fog történni. Olvass neki mesét a témában, és válaszold meg a kérdéseit (ha vannak), hogy megértse a körülményeket. Áraszd el sok-sok öleléssel, puszival, szeretettel, és légy türelmes. Idővel hozzá fog szokni a változáshoz, és újra átalussza majd az éjszakát.

3. Szeparációs szorongás

Nemcsak a babák estében, később is sokszor előfordul még, hogy előjön a szeparációs szorongás problémája. A 3-4 éveseknél például beköszönthet az “ágy alatti szörnyecskék” korszaka és a sötétségtől való félelem, ami ismét nagyobb szülőkhöz való ragaszkodást válthat ki a kicsikből.

Mit tegyél?

Ha délután vagy este, mikor fektetés után kijössz a szobából és a gyermeked sírni kezd, többször menj vissza hozzá, hogy érezze, hogy biztonságban van. Próbáld meg nem kivenni a kicsit az ágyból, ülj le mellé, fogd meg a kezét vagy simogasd a buksiját, míg újra megnyugszik. Minden este menj egyre távolabb és távolabb az ágyától, végül várj csak az ajtóban egy percet, mielőtt kimennél a szobából. Így fokozatosan újra megtanulja, hogy ott vagy a közelben, nem kell félnie.

4. Új ágy

Ha épp most vettetek neki új ágyat vagy költöztettétek át a heverőre, akkor egyáltalán nem meglepő, ha eleinte mozgalmasabban telnek az éjszakáitok. Előfordulhat, hogy megkezdődnek az éjjeli átjárkálások a ti ágyatokba, esetleg arra ébredtek, hogy a kicsi legurult az ágyról.

Mit tegyél?

Kedvesen tereld vissza az ágyába a gyereked, közben pedig lehetőleg minimális kommunikációra szorítkozz. Mondd például, hogy “még éjszaka van, gyere, menjünk vissza az ágyikóba.” Majd fektesd be az ágyába, és míg újra elcsendesedik, maradj a szobában és/vagy simogasd a hátát egy kicsit. Azonban semmiképpen se várd meg míg teljesen elalszik! Ezzel ugyanis egy új rossz szokást vezethetsz be, és később csak úgy fog elaludni, ha végig ottmaradsz vele. Minden éjszakai ébredésnél kövesd ezt a forgatókönyvet, így idővel rá fog jönni, hogy nincs értelme átjárkálnia hozzátok.

Amennyiben az a gond, hogy legurul a kicsi az ágyról, szereljetek az oldalára egy támlát vagy tegyetek egy matracot az ágy mellé, hogy ne üsse meg magát, ha véletlenül leesne. Aggodalomra azonban semmi ok, néhány alkalom után meg fogja tanulni, hogy merre lehet fordulni és merre nem.

5. Félelmek, rémálmok

Kétéves kor körül beindul a gyerekek fantáziája, ami a kreatív szerepjátékokon túl, sajnos megzavarhatja az éjszakai alvást. A sötéttől, szörnyektől, árnyékoktól való félelem nem ritka ebben a korban.

Mit tegyél?

A lényeg, hogy nyugtasd meg a gyereked, hogy nincsen semmi baj. Nézzetek be együtt az ágy alá, a függöny mögé, és győződjetek meg róla, hogy nincs ott semmilyen “szörny”. Mivel ezek a képzelgések nagyon is valósak ebben a korban, fontos, hogy komolyan vedd őket, és ne intézd el annyival, hogy micsoda butaság. Beszerezhettek a gyerekszobába egy éjjeli fényt, vagy készíthettek közösen “szörnyűző spray”-t is. Egy spricnis üvegbe tegyetek tisztított vizet, néhány csepp levendulaolajat, majd lefekvés előtt fújkáljatok körbe a szobában.

Ha rémálmok ébresztik fel, fontos, hogy próbáld az ágyában tartani a kicsit, ölelgesd meg, és mondd neki, hogy csak rosszat álmodott. Addig ne menj ki a szobából, míg meg nem nyugodott. A rémálmok teljesen normálisak ebben az életkorban, ezért nem kell aggódnod. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy újra visszanyerje a biztonságérzetét a gyerek.

6. Éhség

Közhelynek tűnik, pedig előfordulhat, hogy éjszaka tör rá a gőzerővel növekvő gyermekedre a farkaséhség, és ezért nem tud aludni.

Mit tegyél?

Figyelj rá, hogy napközben többször egyen, és igyekezz a lehető legváltozatosabb étrendet tartani (a válogatósság ellenére). Fontos, hogy egészséges nassolnivalók is kerüljenek a kicsi tányérjára. Esti mese közben kaphat egy pohár meleg tejet – ez segíthet neki az elalvásban és nem lesz teljesen üres a pocakja lefekvés előtt. Ha eddig cumisüvegeztetek, lassan nyugodtan áttérhettek a pohárra.

Bármilyen okból ébred fel éjszaka a gyereked, tudd, hogy hamarosan ez is el fog múlni. Türelemmel és tudatos következetességgel biztos, hogy nemsokára búcsút inthettek az álmatlan éjszakáknak!

Kapcsolódó cikkeink: