Kisgyerek

Ez hatékonyabb ébresztő, mint a koffein

Keveset tudunk arról, hogy a mesterséges fény nem csak hátrányokat, hanem fontos egészségügyi előnyöket is rejt magában: segítségével könnyebben felébredünk, mint a kávétól, bizonyos betegségekkel segít felvenni a harcot.
2016. November 03.

Ugyanakkor sötét oldala is van annak, ha valaki túl sok mesterséges fénynek van kitéve.

Ébredésünk pillanatától rengeteg mesterséges fénynek vagyunk kitéve egészen addig, amíg lehunyjuk a szemünket: nézegetjük a mobilunkat, tévét nézünk, ülünk a gép előtt, életünk legnagyobb része tehát mesterséges fényben telik.

Mindez negatív hatással lehet szervezetünk belső órájára, mivel így az összezavarodhat: kevesebb melatonin termelődik, amely az álmossággal kapcsolatos érzetekért felelős hormon.

Az már korábban is kiderült, hogy mindez álmatlansághoz, diabéteszhez, elhízáshoz, szívbetegségekhez vezethet, de a magas vérnyomás és a depresszió is a kockázati tényezők listáján szerepel. Főként a kékfény veszélyes, amelyet az elektronikus eszközök bocsátanak ki.

Új fejleménynek számít azonban, hogy a kékfény a legjobb megoldás, ha elfáradtunk, és egy frissítő kávéra van szükségünk: ez ugyanis rögtön felébreszt minket, egyes kutatások szerint hatékonyabb ébresztő, mint a koffein. Más kutatások szerint az immunrendszert is erősítheti ez a fajta éberség: persze csak akkor, ha a megfelelő időben és mértékben élünk vele, túlzások nélkül.

Tippek alváshiány ellen:

  • Az alváshiány tünetei és túlélési tippek
  • Éld túl az alváshiányt, segítünk
  • 7 tipp, hogy túléld az alváshiányt