Kisgyerek

Az almalé segít gyomor-bélhurutnál, hogy ne száradjon ki a gyerek

Egy friss kutatás szerint az almalé hatásosabb bizonyos esetekben, mint az elektrolit alapú kezelés.
2016. Május 11.

Azok a gyerekek, akik enyhe gyomor-bélhuruttal küzdöttek és esetükben minimális dehidratáltság is jelentkezett, könnyebben gyógyultak a hígított almalé és az általuk választott folyadék segítségével, mint azok a gyerekek, akik elektrolit alapú kezelésben részesültek a folyadékpótlás érdekében – derül ki a friss kutatásból, amely a JAMA című szaklapban került publikálásra.

A gyerekek körében a gyomor-bélhurut (gastroenteritis) gyakori betegségnek számít. Hányással, émelygéssel, gyomorfájdalommal járó betegséget gyomorrontásnak nevezzük, valójában ez egy vírusos gyomorhurut. A hányást nem érdemes csillapítani, mert a gyermek így szabadul meg a kórokozóktól, ez egy természetes védekező reflex. Az viszont fontos, hogy lassan, kortyonként adjunk neki inni.

Az elektrolit-kezelés a folyadék pótlásának egy gyakori módja, hogy a hányás és/vagy következtében a kiszáradás elkerülhető legyen. Ez a kezelés meglehetősen költséges, és a minimálisan kiszáradt gyerekek esetében a hatékonyság is megkérdőjelezhető.

A kanadai Calgary Egyetem munkatársa, Stephen B. Freedman és csapata véletlenszerűen kiválasztott 6 és 60 hónap közötti gyerekeket vizsgált, akiknél gyomor-bélhurutot diagnosztizáltak, és minimális dehidratáció volt jellemző rájuk. Azok, akik higított almalevet kapták és a kedvenc italukat, jobb állapotban voltak, mint azok, akik alma ízesítésű elektrolit kezelésben részesültek.

A szakemberek szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a gyakorlatot, hogy az orvosok gyomor-bélhurut esetén elektrolit kezelést írjanak elő a kiszáradás kiküszöbölésére.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A bölcsődés nagyobb eséllyel kap gyomor-bélhurutot, de ennek is van előnye
  • A hasfájás okai és kezelése
  • Gyomorégés
  • Gyomorrontás
  • Forrás: Medipress