Kisgyerek

Az agyrázkódás tünetei gyerekeknél

Sokan úgy tudják, hogy agyrázkódásnál valaki elveszíti az eszméletét, például ha sportbalesete van. Ez azonban súlyos tévedés, szinte bármilyen fejsérülésnél bekövetkezhet az agyrázkódás, akár eszméletvesztés nélkül is.
2016. Augusztus 31.
Az agyrázkódás tünetei gyerekeknél

Az is tévhit, hogy sportolás közben történne a legtöbb agyrázkódás: játszótereken, autó- és kerékpáros balesetek során, verekedéseknél, de akár kisebb eséseknél is előfordulhat.

Az agyrázkódásról

Az agyrázkódás tulajdonképpen egyfajta traumás agysérülés. A koponya, amely védi az agyat, szerencsére nem annyira sérülékeny, ritkábban fordul elő itt a törés. Ám egy sérülés során az agy nekiütődhet a csontos koponyának, amely szédültséget, zavartságot okozhat, de súlyosabb következményei is lehetnek.Minden fejsérülésnél nagyon oda kell figyelni a gyerekre, még akkor is, hogyha váltig állítja, minden rendben van. Hiszen, ahogyan említettük, súlyos esetben nagyon komoly következményekkel is járhat az agyrázkódás, akár bele is lehet halni. Így hogyha a gyereken az agyrázkódás tüneteit látjuk, azonnal vigyük el orvoshoz!

Jelek, tünetek

Van, amikor a sérült gyerek elveszíti az eszméletét, de ez nem történik meg minden egyes agyrázkódásnál, így hiba lenne csak erre az egyetlen jelre hagyatkozni. Akkor lehet szó agyrázkódásról, ha a gyermek:- bódultnak vagy kábultnak látszik,- esetlenül mozog, és rossz az egyensúlyérzéke,- lassan válaszol a kérdésekre,- elveszíti az eszméletét, akár csak egy pillanatra is,- nem tudja pontosan, hol van, vagy mit csinál,- nehezen emlékszik vissza az ütést megelőző vagy követő eseményekre,- furcsán, tőle szokatlan módon viselkedik,- fejfájásra panaszkodik,- hányingert érez, hány,- érzékeny a hangokra vagy a fényre,- homályos vagy kettős látást tapasztal.Ami még veszélyes lehet, az az, hogy az agyrázkódás tünetei nem feltétlenül a sérülés utáni percekben jelentkeznek, előfordulhat, hogy 24-72 órán belül jelentkeznek csak ezek.

Az orvosnál

Ha elvisszük a gyereket orvoshoz, a doktor biztosan megkérdezi majd, hogy hogyan és mikor sérült meg a gyerek, és mikor jelentkeztek a tünetek. Néhány könnyű kérdést pedig a gyerek is kap, hogy megtudja, a kicsi mennyire van a tudatánál, például megkérdezheti, hogy milyen nap van, vagy tudja-e a gyerek, hol van.Elsősorban olyan vizsgálatok alá veti az orvos a gyereket, ahol megnézi a koordinációját, a reflexeit, az idegműködését. Előfordulhat az is, hogy röntgenvizsgálatot készít majd a doktor, a CT vagy MRI például kizárhatja a bevérzést vagy egyéb, sérülés okozta problémákat.Azt érdemes tudni, hogy a gyermeki agy regenerációja tovább tart, mint a felnőtteké, így a gyerek mindenképp pihenje ki magát, csak akkor menjen ismét közösségbe, hogyha teljesen tünetmentes. Arra is figyeljünk, hogy még néhány napig lehetőleg ne sportoljon.(Cikk forrása: kidshealth.org)Kapcsolódó cikkeink agyrázkódás témában: