Kisgyerek

A túlsúly nem melegít?

Egy nemrég végzett egérkísérlet azt mutatta, hogy az elhízás a közhiedelemmel ellentétben nem tart melegen.
2016. Július 11.

Az American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolismcímű szaklap július 5-i számában közzétett kísérletükben a Stockholmi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a hőmérséklet, a zsír, a szőr és más tényezők az egerek anyagcseréjét.

„Az általános vélekedéssel ellentétben eredményeink azt mutatták, hogy legalább is az egerek esetében az elhízás nem növeli a szigetelést, vagyis ily módon nem befolyásolja az egerek metabolizmusát” – magyarázta Alexander Fischer, a kutatás vezetője. Kiderítették, hogy a szőr jelentős szerepet játszik a hőveszteség megakadályozásában, így a bunda az egér „szigetelésének” mintegy felét biztosítja.

A kutatók szerint nem lehet pontosan tudni, vajon ezek az eredmények az emberekre is ugyanígy vonatkoznak-e, mivel az emberek ruhát viselnek és hőmérséklet-szabályozott beltéri környezetekben élnek. Az állatokon végzett kísérletek esetében egyébként is gyakori, hogy embereken elvégezve eltérő eredmények születnek. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, nem valószínű, hogy az elhízás szigetelő hatása, ha egyáltalán létezik ilyen, bármilyen módon befolyásolná a humán obezitás kialakulását vagy fenntartását.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek elhízottak
  • A gyermekkori elhízás növeli a reflux kockázatát
  • Migrén is kínozza a kövér gyerekeket
  • Forrás: Medipress