Kisgyerek

A legjobb spenótos babareceptek

Popeye kedvence és ha elég ügyesek vagyunk, talán a mi gyerekünk is megszereti a spenótos finomságokat.
2017. Január 06.

A legjobb spenótos babareceptek

Általános vélekedés, hogy a gyerekek a tököt, a spenótot és a sóskát utálják, bár lehet, hogy mindez csak városi legenda. A spenót nagyon egészséges és már 10- 11 hónapos kortól adható, igaz, arra ügyeljünk, hogy egy héten csak egyszer kerüljön spenótos finomság a tányérra.

A spenót rendkívül gazdag K-vitaminban, A-vitaminban, mangánban, folsavban, magnéziumban, vasban, C-vitaminban, B2-vitaminban, kalciumban, káliumban, és B6-vitaminban. Magas a réz, a foszfor, a cink és E-vitamin tartalma is. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak és a szelénnek.

A legjobb persze akkor fogyasztani, amikor szezonja van, de télen a mirelit spenót is megteszi, amikor már eheti a baba.

Lássunk néhány receptet!

Spenótpüré

Hozzávalók: 10 dkg megtisztított spenótlevél, egy krumpli, 2 dkg csirkemell, 1,5 dkg banán, 1 mokkáskanál olaj (ez kb. egy babaadagnyi mennyiség).

A spenótot alaposan megmossuk, és 4-5 percig forró vízben főzzük, aztán hideg vízzel leöblítjük. Közben a burgonyát sós vízben puhára főzzük. A húst is vékony szeletekre vágjuk, és kis lábasban 2-3 evőkanál vízben körülbelül 8 percig pároljuk. Az egészhez hozzáadunk egy kevés olajat, és a banánnal együtt pépesítjük.

Spenótos kölesgolyók

(A tejszín miatt csak egyéves kortól adható.)

Hozzávalók: 20 dkg köles, 1 csomag mirelit spenót (vagy idénynél maga a növény), 2 evőkanál tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, kevés margarin, ízlés szerint só, bors.

A kölest bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és a margarinon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a megolvasztott spenótot és a tejszínt. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a sajtot és a kölest. Ha az egész összeállt kicsi golyókat formázunk belőle. Lehet köret a nagyobbaknak, a babának ebéd, uzsonna vagy vacsorára is finom és tápláló.

Spenótfelfújt

Hozzávalók: 1 csomag spenót, 2 tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, ízlés szerint só, bors, fokhagyma.

A felolvasztott spenótot keverjük el a két tojással és annyi liszttel, hogy nyúlós tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá fokhagymát. Sütőpapíron 200 fokon 20 percig süssük. A tetejére sajtot is reszelhetünk. Kockázzuk fel a babának.

Zöldturmix

(10-11 hónapos kortól)

Hozzávalók: fél banán, egy körte, egy marék spenótlevél, fél kávéskanál bio vanília őrlemény (ez el is hagyható), pár csepp citromlé, annyi tisztított víz, hogy iható sűrűségű turmixot kapjunk.

Nincs más dolgunk, mint összeturmixolni a hozzávalókat.

Kapcsolódó cikkeink: