Kisgyerek

A gyermekbántalmazás nem játék!

Hazánkban évente mintegy 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében.A gyermekbántalmazási ügyek felderítettsége nagyon alacsony: 100 esetből csupán 10 derül ki, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás.
2016. Május 03.

A gyermekvédelem statisztikái szerint évente 20 ezer gyerek válik valamilyen – lelki, fizikai, szexuális – bántalmazás áldozatává.

A gyermekbántalmazás fogalma a fizikai bántalmazás mellett felöleli az elhanyagolást, az érzelmi bántalmazást és a szexuális abúzust. Kiemelten fontos az erőszak bármely formájának időbeni felismerése, hogy a segítség minél hamarabb érkezhessen. Ezt a célt tűzte ki az Ökumenikus Segélyszervezet, mikor 2013-ban elindította nagy visszhangot kiváltó Vedd észre! kampányát, melyhez az elmúlt években iskolai prevenciós program és egy bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap is kapcsolódott.

A Segélyszervezet napokban indított új kampánya, ezúttal kifejezetten a gyermekbántalmazás áldozataira hívja fel a figyelmet. A kampány üzenete, hogy a gyermekbántalmazás nem játék, nem olyan dolog, amivel együtt lehet, együtt kell élnünk. Azonnali beavatkozásra van szükség, mert a bántalmazott gyerekek olyan mértékű lelki sérüléseket szereznek, amelyek csak nagyon nehezen visszafordíthatóak, és akár egy életre meghatározóak lehetnek.

A kampány Facebookos játéknak tűnő videója kivételesen egyedi stílusban, a retro videójátékok világában jeleníti meg a problémát, és arra a tényre világít rá, hogy a gyermek bántalmazása egy kiegyenlítetlen küzdelem, amelyben a gyermeknek nincs esélye. A meghökkentő kampányvideót már az első napokban ezrek látták és osztották meg, köztük olyan hírességek, mint Wolf Kati, Zséda, Katus Attila és Tolvai Reni.

Tenni értük

Mint ismeretes, a szemléletformálás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet a gyakorlatban is sokat tesz a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás áldozataiért. A Segélyszervezet mintegy 500 bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint 150 bántalmazás elől menekülő család (mintegy 600 fő) kap menedéket.

A központok között az országban is egyedülálló az a védett, titkos menedékház, ahol a Segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központjában jelentős erőforrásokat fordít a gyermekek rehabilitációjára.

Minden esetben pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a traumát szenvedett gyermekek lelki sebeinek gyógyulását, a továbblépésüket. A Segélyszervezet idén egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, mely kifejezetten traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.

A Segélyszervezet 2016-ban kiemelt ügyként kezeli a gyermekbántalmazást, így úgy döntött, hogy minden idén hozzá érkező adó 1%-ot a bántalmazott gyermekek ellátására fordít.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Verik a gyereket – szinte mindenhol
  • Ne fordítsd el a fejed!
  • A gyereknek ki segít?
  • 9-ből 7 gyereket el lehet csalni
  • Az óvodáskori trauma komoly hatással van a későbbi évekre
  • Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet