Kisgyerek

11 dolog, amit soha ne mondj egy egygyermekes anyának

Ha nem akarsz megbántani egy egy gyermeket nevelő anyát, jobban teszed, ha ezeket a mondatokat hanyagolod a beszélgetés során.
2016. Október 25.

Egykének lenni is jó!

Egyke vagyok és nekem is csak egy gyermekem van. Egész életemben azt hallgattam, mennyi hátránya van, ha valakinek nincs testvére. Pedig számos kutatás igazolja, hogy az egyke gyerekek is lehetnek ugyanolyan boldogok, kiegyensúlyozottak és egészségesek, azokhoz hasonlóan, akiknek vannak testvéreik. Ideje lenne lerombolni a régi sztereotípiákat.

Egyre több az egyke gyermek, ezért jó, ha tudjuk, az egykék már máshogy nőnek fel. Légy tapintatos! Íme egy lista arról, milyen megalázó mondatokkal szokták őket bombázni.

1. Nagyon magányos lehet

Először is, ha valaki egyedül van, még nem azt jelenti, hogy magányos is. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy az egykék nem magányosak, mivel tudják, milyen egyedül lenni. Akkor is jól érzik magukat, ha nincs velük senki, és igen gazdag a belső világuk. Viszont az is igaz, hogy ha egykét nevelsz, jó, ha minél többször biztosítod neki a gyerektársaságot, vidd gyakran gyerekek közé, játszótérre, játszóházba.

2. Nem lesz senki, ami majd segít neki gondoskodni rólad, ha megöregszel

Bár ez technikailag igaz, de gyakorlatilag nincs arra garancia még egy nagyobb családban sem, hogy a gyerekek megosztják ezt a feladatot egymás között. Sok családban csak az egyik testvér az, aki vállalja ezt a gondoskodó szerepet, akár akarja, akár nem. Ez egy olyan helyzet, amit lehetetlen megjósolni, így kár emiatt bűntudatot ébresztened az egygyermekes szülőkben.

3. Egy gyerekkel biztos könnyű a dolgod

Igen, igen és nem. Igen, nem kell bírónak lenned a testvérharcokban, nem kell 3 példányban iskolai nyomtatványokat töltögetned és nem kell közel egy évtizedig pelenkákat cserélgetned, ha egy gyermeked van. De néhányan direkt választják ezt, mert tudják, hogy egy nagyobb családdal már nem boldogulnának. És amikor a sokgyerekes anyák panaszkodnak, hogy nem bírják a stresszt, én sem emlékeztetem őket arra, hogy ők döntöttek a nagy család mellett.

4. Nem is vagy igazi szülő, amíg csak egy gyereked van

Egyik szülő sem szereti ezt a bántó mondatot hallgatni. Olyan, mintha azt mondanák neki: te nem is vagy igazi anya, csak valaki félúton az anya és a nagynéni között. Lehet, hogy nekünk csak egy gyermekünk van, de ugyanolyan fontos az ő gondozása és védelme, mintha kettő vagy több lenne, és ugyanolyan félelmek és aggodalmak gyötörnek minket is, mint a többgyermekeseket. És természetesen ugyanolyan határtalanul szeretjük.

5. Csak nem akarod őt elrontani?

Azzal, hogy nem lesz testvére, nem rontod el a gyereket. Ez egy hatalmas sztereotípia, annak ellenére, hogy az egykék több figyelmet kapnak a szüleiktől. A kutatások igazolják, hogy az egykéknek magas az önbecsülése, a teljesítménye és az intelligenciája is. Sőt, tovább is élnek. Ez olyan rossz neki?

6. Önzés, hogy csak egy gyermeked van

Ezt a mondatot egy barátom hallotta a családtagjaitól. Valóban önzés lenne, hogy 38 évesen nem akar több gyermeket vállalni? Hogy nem akar orvosi komplikációkat, hogy nem akar anyagi nehézségekkel küzdeni és hogy fél, hogy nem tudna lépést tartani a kisgyerekével? Én ezt inkább felelősségteljes gondolkodásnak nevezném.

7. Ezért ilyen félénk!

Először is: semmi baj nincs azzal, ha valaki félénk, befelé forduló. A félénk, egyke gyerek sztereotípiája annyira erős, hogy sokáig azt hittem, én is azért vagyok visszahúzódó, mert nincs testvérem. Aztán megszületett a lányom, aki szintén egyke. Bármikor, bárki a karjaiba vehette baba korában, mindenkinek köszönt az utcán, és bármilyen csapatjátékról van szó, ő a főkolompos. Mi a tanulság? Nem a család méretétől függ, hogy valaki extrovertált vagy introvertált.

8. Nem is olyan, mint egy egyke!

Na ez az egyik legbosszantóbb megjegyzés, amit hallottam. Minden gyereknek vannak önző és csibész pillanatai, de ezeket a jelzőket nagyon szívesen ráragasztják az egykékre. Főleg azok, akik nagyobb családból származnak. Ha egy egyke gyerek kedves és empatikus, akkor bezzeg ledöbbennek. A valóság viszont az, hogy a gyerekek tudnak ilyenek és olyanok is lenni, mindegyikük, kivétel nélkül. Így nőnek fel.

9. Mi van, ha nem születik gyereke és belőled soha nem lesz nagymama?

Igen, igen, én is csalódott leszek, ha esetleg így alakul. De csak emiatt még egy gyereket szülni nem túl okos dolog. Vannak, akiknek gyereke sem születik. Én azt akarom, hogy a gyermekem úgy nőjön fel, hogy szabadon és boldogan hozzon döntéseket. Ha gyermeket akar majd szülni, azt szeretném, ha maga miatt tenné, nem pedig azért, hogy én nagymama lehessek.

10. Mikor jön a következő?

További variációk: “Csak egy?” “Nem akarsz még egyet?” Ezt az alattomos megjegyzést a nagyszülőktől kaptuk: “a barátaink kérdezték tőlünk, mikor jön a következő gyerek?” Szerintem mondanom sem kell, hogy ez milyen személyes dolog. Van, aki ilyenkor rávágja, hogy “egy van és kész”, mások viszont lehet, hogy anyagi, párkapcsolati vagy egészségügyi problémák miatt nem vállalnak még egy gyermeket. Nekem ez a válasz tetszik a legjobban: “egyet akartunk, ez sikerült is, úgyhogy nem próbálkozunk tovább”.

11. Szüksége van egy testvérre

Nagyon szeretem a gyermekemet, és remélem, hogy nem rontom el (lásd 5. pont), ez magában foglalja azt, hogy nem azért nem lesz testvére, hogy ne legyen játszópajtása. Én örülök, ha valakinek van egy testvére, akivel nagyon jó a kapcsolata. Kicsit féltékeny is vagyok. De mi a garancia arra, hogy a testvérek tényleg jó barátok lesznek? Semmi. Szóval akkor most ártok neki vagy sem?

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkeink egyke témában: