Gyermekbetegségek

Fruktózintolerancia: tünetek és kezelés gyerekeknél

A gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásában fontos helyet kapnak a friss gyümölcsök is.Vannak azonban olyanok, akiknek a szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, ezért a gyümölcsök fogyasztását követően nagyon kellemetlen tünetek alakulhatnak ki náluk.
2017. Július 11.
Fruktózintolerancia: tünetek és kezelés gyerekeknél (Fotó: Getty Images)

A fruktózintoleranciának igen ritka az előfordulása, különböző adatok szerint ez a rendellenesség 20 000-ből 1, illetve 40 000 születésből 1 gyereknél fordul elő.

A fruktózintolerancia

A fruktózintolerancia (veleszületett gyümölcscukor-érzékenység) egy öröklődő enzimhiány: a gyümölcscukrot lebontó fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiánya. A fruktóz (más néven gyümölcscukor) egy monoszacharid, melynek lebontásáért a májban található fruktóz -1 – foszfát aldoláz nevű enzim felelős. Ezen enzim csökkent vagy hiányzó aktivitása okozza a fruktóz intoleranciát.

Az enzimhiánynak a szülők a hordozói, de a tünetek náluk nem jelentkeznek, ők maguk nem betegek. Amennyiben ez az enzimhiány betegség formájában a gyereknél megjelenik, akkor a testvéreknél is gyakoribb az előfordulása.

A fruktózintolerancia tünetei

A tünetek a gyermek 4-5 hónapos korában, az első fruktózt tartalmazó gyümölcsök és zöldségek bevezetését követően jelentkeznek. Mivel fruktóz intolerancia esetén a beteg szervezete nem tudja a fruktózt glükózzá alakítani, így az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) tünetei jelentkeznek: verejtékezés, remegés, sápadtság, hányás és görcsroham. A fel nem ismert betegség a fejlődés elmaradását okozza, idővel sárgaság, máj- és vesekárosodás jelentkezik. Súlyosabb esetben a kezeletlen fruktózintolerancia halálhoz is vezethet.

A fruktózintolerancia diagnózisa és kezelése

A tünetek észlelésekor a szülőnek gyermekorvoshoz, gyermek gasztroenterológushoz kell fordulni gyermekével. A betegek kezelése anyagcsere-betegségekkel foglalkozó központokban történik.

A betegség laborvizsgálatokkal (vércukor, húgysavszint) és a máj szövettani vizsgálatával igazolható. A diagnózis felállítását követően a gyermek szülei a kezelőorvostól, dietetikustól pontos táblázatot kapnak azokról az élelmiszerekről, amelyeket el kell hagyniuk a gyermek étrendjéből. A gyümölcsök és zöldségek mellett figyelni kell a készételek fruktóztartalmára is. Általában a gabonafélék, kenyér, gomba, tejtermékek, tojás és hús dominál az étrendben. Mivel ezek fruktózmentesek, ezért szabadon fogyaszthatók.

A fruktózintolerancia nem gyógyítható, így a fruktózmentes diétát egy életen át kell tartani. Ha a beteg betartja a diétát, jó életkilátásokkal, panaszmentesen élhet.

Jó tudni!

A ritka fruktózintoleranciát el kell különíteni a jóval gyakoribb fruktóz felszívódási zavartól. Ez utóbbi bárkinél előfordulhat, egészséges, jól fejlett 2-3 éveseknél is gyakori. A fruktóz felszívódási zavar esetében, ha sok fruktóztartalmú ételt (gyümölcsöt, gyümölcslevet) fogyaszt a gyermek, akkor a nagy mennyiség miatt a szervezet nem tudja megfelelően lebontani azt. Ennek legjellemzőbb tünete a vizes hasmenés. A fruktóz felszívódási zavar azonban egy múló állapot, amit H2 kilégzési teszttel, gyümölcscukor terheléssel lehet kimutatni. A tünetek átmeneti diéta hatására, a bélrendszer regenerálódását követően elmúlnak, a fruktóztartalmú ételeket pedig fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe.

Lektorálta: Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó cikkeink:

Ételintolerancia: tünetek és kezelés gyerekeknél

A gyümölcsöt is túlzásba lehet vinni