Gyerek

Verik a gyereket – szinte mindenhol

A gyermek "elnáspángolása" még mindig a fegyelmezés leggyakoribb formája világszerte, annak ellenére, hogy 1979 óta 24 országban a gyermekek mindenfajta testi fenyítése teljes tilalom alatt áll.
2010. Augusztus 25.

Ezt ne tedd a gyermekeddel!Noha az Egyesült Államokban 1975 óta ritkább a verés, mint a fegyelmezés eszköze, az óvodáskorú gyermekek 80 százalékánál még mindig a testi fenyítés a fő “nevelési eszköz“. 

 “Kemény dolgokat találtunk. A durva bánásmód minden közösségben elterjedt, minden nemzetnél jelen van” – mondta el az intézmény sajtótájékoztatóján Dr. Desmond Runyan, az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) szociál-egészségügy professzora.

 Ő volt annak a kutatásnak a vezetője, mely során több országot átfogó felmérést készítettek arról, hogy milyen gyakran alkalmaznak a szülők testi fenyítést a gyerekek fegyelmezésére.

 A kutatás során Brazília, Chile, Egyiptom, India, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok családjait vizsgálták, és azt állapították meg, hogy mindenhol nagyobb a gyermekek tényleges testi fenyítésének száma, mint a hivatalosan közzétett adatok.  

 A tanulmány a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban jelent meg.

 Runyan és kollégái az alábbi felfedezéseket tették

  • A testi fenyítés az iskolázatlan anyák körében volt a leggyakoribb.
  • A testi fenyítések száma egy országon belül is változott a különböző közösségek körében.
  • A durva gyermekbántalmazások száma nem volt kisebb a többi országban sem, mint az Egyesült Államokban. Sőt, minél kisebb jövedelmű, fejletlenebb egy ország, annál gyakoribb a gyermekbántalmazás.
  •  

     Egy másik tanulmány, amit Dr. Adam J. Zolotor, az UNC család-egészségügyi docense vezetett, azt állapította meg, hogy 2002-ben kevesebb gyermeket fegyelmeztek veréssel, mint 1975-ben. Ennek ellenére 2002-ben az óvodás gyerekek 79 százalékát még mindig elfenekelték, a 8 és 9 év közötti gyerekek felét pedig valamilyen tárggyal, pálcával vagy fakanállal “tanították móresre”. Ez a tanulmány a Child Abuse Revi című folyóirat következő számában fog megjelenni. 

     “Az Egyesült Államokban, az egyik legnagyobb jövedelmű országban csökkent ugyan, de továbbra is mindennapos a gyermekek testi fenyítése. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a verés többet árt, mint használ, és más, humánusabb módszer is létezik a gyermekek fegyelmezésére. Jó hír viszont, hogy a testi fenyítése csökkenő tendenciát mutat” – számolt be Dr. Zolotor a UNC sajtótájékoztatóján.

    Videó: HáziPatika.com

    Forrás: Medipress