Gyerek

Újabb családbarát munkahely pályázat, dupla pénzből

A családbarát szemlélet erősödését hivatott erősíteni az az új pályázat, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki. A pályázat teljes keretösszegét és a pályázható összeget is duplájára növelték.
2015. Február 14.

A házasság hetének keretei között tartott Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferencián Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, hogy akkor családbarát egy munkahely, ha nem pusztán munkavállalóként kezelik a munkavállalót, hanem látják és tiszteletben tartják az Apa/Anya mögötti családot, gyerekeket is. Ez a gyakorlatban a család és a munkahely jobb összeegyeztethetőségét jelenti.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényén Novák Katalin kiemelte és a munkáltatók figyelmébe ajánlotta a járulékkedvezmény-lehetőségét, ami egyike a kormány családpolitikai intézkedéseinek. A kedvezmény anyagilag okokból vonzóvá teszi a kisgyerekes anyák foglalkoztatását.

Egyre több a családbarát munkahely

Örvendetes a tendencia, miszerint évről évre nő a családbarát munkahelyek száma hazánkban. Az M1 csatorna Ma reggel című adásában Novák Katalin elmondta: nagy az érdeklődés a most megjelenő, márciusig pályázható, keretösszegében duplájára (50 millió forintra) és a pályázható összeget is (1,5 millióról 3 millió Ft-ra) duplázó pályázati kiírás iránt.

Az államtitkár szerint most már „trendi” családbarát munkahelynek lenni, ami azért fontos, mert valaki, aki gyermekeket nevel, vagy idős szüleit gondozza, úgy mehet be munkahelyére, hogy a problémáit nem kell titokban tartania, hanem nyíltan beszélhet róluk, és számíthat munkaadója segítségére is.

Egy profitmaximalizálásra törekvő vállalkozó tudja azt – tette hozzá Novák Katalin -, hogy az a jó munkaerő, aki boldogan megy be dolgozni, lelkesen végzi a munkáját, és nem frusztrálja, hogyan egyeztesse össze családi életet a munkahelyével. És itt nemcsak az édesanyákról, de az édesapákról is szó van – tette hozzá.

Egy vállalati óvoda, egy családi napközi, egy nyári tábor persze óriási segítség, ilyet azonban inkább csak a nagyobb cégek engedhetnek meg maguknak, de támogatás lehet már a rugalmas munkaidő is, ha egy szülő például délután hamarabb elmehet a gyerekért az iskolába, óvodába, és otthon este folytathatja a munkát.

Nagyon sokat segíthet a részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége, de a pici gyermekével otthon lévő anya folyamatos, élő kapcsolata a munkahellyel is ösztönző lehet – hangsúlyozta az államtitkár. Mindezek az intézkedések bátoríthatják a gyermekvállalást, amelynek ma az egyik legnagyobb akadálya, hogy a nők úgy érzik, választaniuk kell munka és család közt – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Híradó.hu