Gyerek

Túl sok a kalória a gyorséttermi gyerekmenükben

A legtöbb étteremlánc gyerekmenüire ráférne egy egészségügyi reform, mivel túl sok kalóriát tartalmaznak - derül ki egy friss kutatásból, amely a Nutrition Today című szaklapban került publikálásra.
2017. Január 05.

A Rand Corp. nevű független egészségpolitikával foglalkozó szervezet kutatása során tizenöt dietetikussal konzultált. Az ő ajánlásuk szerint a főétel ne legyen több 300 kalóriánál, legyen szó hamburgerről vagy sajtos makaróniról.

Ehhez képest a helyzet ennél kiábrándítóbb: az átlagos amerikai étteremlánc főétele 442 és 465 kalória között mozog, míg a levesek átlagosan 150 kalóriások, és 110 kalória az ízesítés nélküli tej, további 150 pedig a különféle szószokkal megpakolt saláták.

Mint kiderült, a főbűnös a sült krumpli, ami átlagosan 287 kalória bevitelét jelenti, ami közel a háromszorosa az ajánlott mennyiségnek. A szakemberek szerint már csak ezért is fontos, hogy a menüsoron legyenek feltüntetve a kalóriaszámok, hiszen így a szülők segíthetnek a megfelelő étel kiválasztásban az éttermekben.

A Rand Corp. közleménye szerint a gyerekkori elhízás jelentős mértékben az extra kalóriák beviteléhez köthető, de az ülő életmód is nagyban hozzájárul.

Forrás: Medipress