Gyerek

Teherbeesés inzulinrezisztenciával

Megesik, hogy a baba nem jön. Vagy, ami még fájdalmasabb, épp csak elindul, de a két csíkos tesztnél tovább nem jut, mert a szervezettel valami baj van, ami meggátolja, hogy velünk maradjon. A két lányom előtt nekem is volt néhány ilyen "majdnem" babám.
2014. Május 23.

“Úgy is elvetélhetsz minden hónapban, hogy nem is tudsz róla.” Azt hiszem, ez volt életem egyik legfájdalmasabb mondata, amit hallottam. Németh Tünde, egy speciális, babát hozó torna (Arwen-torna) kifejlesztője mondta ezt nekem, amikor végignézte a leleteimet és a táplálkozási naplómat. Kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok, és emiatt majd két éve nem esem teherbe, de ha mégis sikerül, akkor a megtapadással lesznek gondok.

A cukorbetegség előszobájában

Az inzulinrezisztencia a lappangó betegségek közé sorolható, ugyanis nem minden esetben vannak látványos tünetei, azonban kezelés és életmódváltás nélkül könnyen cukorbetegség alakulhat ki belőle. A hasi hízékonyság, az erőteljes szőrzet, a hajhullás, a ciszták a petefészekben, a rendszertelen menstruáció mind a kórkép tünetei lehetnek, nálam azonban ezek nem jelentkeztek. Fáradékony voltam és levert, meg pattanásos – ezt azonban a sikertelen próbálkozások sorának és az ezzel járó stressznek tudtam be.

Miért baj, ha magas az inzulin?

Az inzulinrezisztencia egy szénhidrát anyagcsere-betegség, amely többek között a petefészek nem megfelelő működését is okozza. Inzulinrezisztens állapotban bizonyos sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így az inzulin nem tud beépülni. A hasnyálmirigy azonban azt az üzenetet kapja, hogy még több inzulinra van szükség, így még többet termel. A petefészek a még több inzulinra érzékenyen reagál, meghibásodik, és meddőséget, illetve többszörös vetélést okozhat.

Több százezren

Bár a betegség több százezer nőt érint, mégis sok esetben a mai napig nem veszik komolyan ezt a betegséget. A tünetek megszüntetése érdekében hormonokkal bombázzák a kétségbeesett nőt. Az állapot javulhat, az alapbetegség azonban kezeletlenül marad. Az inzulinrezisztenciával – miután ez egy hormonális eredetű anyagcsere-betegség – endokrinológus szakemberhez kell fordulni. Így tettem én is.

Minden jó, ha a vége jó

Amint kiderült a háttérbetegség, azonnal erőre kaptam, mert végre kimozdultam egy bizonytalan állapotból. Gyógyszerek helyett az életmódomon változtattam. A szénhidrátbevitel csökkentésével és optimalizálásával, valamint az öt-hatszori minőségi étkezéssel kivédtem a vércukor-ingadozást. Nemcsak az energiám lett több, de a kedvem is, és a közérzetem is javult. Az Arwen-tornával megerősítettem és energiával töltöttem fel a kismedencei szerveket, valamint a heti háromszori futással is sokat tettem az anyagcserém helyes működéséért. Az időm nagy részét az töltötte ki, hogy megterveztem mit eszek aznap. Izgalmas gabonákat ismerhettem meg, cukor helyett természetes édesítőkkel dobtam fel saját készítésű süteményeimet. A gyors felszívódású szénhidrátok tiltó listára kerültek, a hűtőmet szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, hallal és gombával töltöttem fel. És bár sokszor hiányzott a csokoládé és a krémes, nem sokáig búsultam, mert új életem első hónapjában már be is költözött a nagylányom. Rá két évre pedig a kisebbik. Megérte!

Teherbeesés inzulinrezisztenciával

Keressék az Ízek és Érzések magazin aktuális lapszámát!

A tartalomból: Inzulinrezisztencia: mintaétrend és alapszabályok – Ételek alacsony glikémiás értékkel – Süssünk cukor nélkül! – Levendula-és rózsaszüret – Befőzés: házi málnaecet és -szörp – Vércukor: tartsuk egyensúlyban! – Különleges receptek zöldfűszerekkel – Pollenallergiás? Így étkezzen! – Ha inzulinrezisztencia a meddőség oka – Gyerekzsúrra készülünk

Előfizetőinknek romantikus sütődekorációval kedveskedünk!

Forrás: Ízek és Érzések