Gyerek

Tanulságos röntgenkép – Félrenyelt a gyerek

Az anyuka, aki megosztotta a képet, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos mindig hosszában félbe vágni a szőlőt, mielőtt a gyerekeinket megkínálnánk.
2017. Április 18.
Tanulságos röntgenkép - Félrenyelt a gyerek (Fotó: Getty Images)

Sok szülő tisztában van vele, hogy milyen veszélyes lehet, ha egész szőlőszemeket tesznek a gyerekük elé. A kicsik légcsöve pont akkora, mint egy szőlőszem, és ez a csúszós gyümölcs nagyon könnyen megakadhat rajta. Erre hívta fel a figyelmet az a hír is, melyben három 5 év alatti gyermek nyelt félre egész szőlőszemet, kettő közülük meg is halt.

Legutóbb pedig egy röntgenkép jelent meg a világhálón, melyen egy 5 éves kisgyerek nyelőcsöve és benne az elakadt szőlőszem látható. Az ijesztő fotót egy ausztrál blogger, Angela Henderson osztotta meg a Finlee and Me elnevezésű Facebook oldalán a következő szöveggel:

Tanulságos röntgenkép - Félrenyelt a gyerek

“Szülők figyelem! Tudjátok, mit ábrázol ez a röntgen fotó? Egy szőlőszemet! Egy szőlőszemet, ami ma egy ötéves gyerek légcsövén akadt fenn. A szegény kisfiút altatásban kellett megoperálni, hogy eltávolítsák a szőlőt. Nagyon nagy szerencséje volt, hogy a légcsöve részben nyitva volt, máskülönben tragikus véget érhetett volna az eset. Ezzel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy legyünk tudatában, hogy nem minden gyerek rágja meg az ételt, például amikor az iskolában siet, hogy mielőbb mehessen játszani a többiekkel.

Kérlek titeket, legyetek körültekintőek! Inkább vágjátok fel azt a nyavalyás szőlőt, koktélparadicsomot stb. Hálás vagyok a gyerekorvosnak, aki megosztotta ezt a fotót és még inkább annak az édesanyának, aki hozzájárult, hogy közzé tegyük, annak érdekében, hogy talán más hasonló eseteket megelőzzünk.”

Hála az égnek, ez a kisfiú túlélte a szörnyű balesetet. Annak érdekében, hogy velünk hasonló ne is fordulhasson elő, tartsuk be az alábbi szabályokat:

– 1,2 centinél ne vágjuk nagyobb darabokra az ételt

– mindig felügyeljük a gyereket, miközben eszik

– mindig ülve egyen a kisgyerek (ne rohangáljon, ugráljon közben)

– figyelmeztessük is őket, hogy rágják meg alaposan a falatot, mielőtt lenyelik

Kapcsolódó cikkeink:

Mikortól adhatók magok a gyereknek?

Ha cigányútra ment a falat