Gyerek

Súlyosabb hatása van az alváshiánynak a gyerekekre, mint gondolták

A gyerekek agyára egészen másképp hat a kevés alvás - derült ki egy kutatásból. Ez még egy ok arra, hogy odafigyeljünk arra, eleget alszik-e a gyermekünk.
2016. December 06.

Fontos, hogy eleget aludjon a gyerek

Nem alszik eleget a gyerek? Ez sajnos általános probléma. Főleg az óvodások, iskolások azok, akik későn fekszenek, korán kelnek, ráadásul szellemi megterhelés is éri őket. Egy friss tanulmány azt állítja, hogy az alváshiány még rosszabb hatással van a gyerekek agyára, mint azt korábban gondolták.

A Zürichi Egyetemi Kórház kutatói 5 és 12 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és azt találták, a kevés alvás a kicsik egész agyára hatással van, nem csupán a memóriájukra és a viselkedésükre, mint azt korábban gondolták. Sőt, miután csak feleannyit aludtak, mint amennyire szükségük lett volna, kiderült, hogy a kár olyan régiókban is mutatkozott, amelyek a mozgásért, a térbeli gondolkodásért és a figyelemért felelősek.

A tanulmányban azt írják, hogy a rendszeres kialvatlanság miatt a gyerekek agya másként fejlődhet, mint ahogy kellene.

Egyelőre azonban további kutatásokra van szükség, azt ugyanis még nem lehet megmondani, hogy az alvás hiánya hosszabb távon milyen hatással is lehet a gyerekek agyára. Mindenesetre ez plusz egy érv amellett, hogy időben lefektessük a kicsiket.

További cikkek a témában: