Gyerek

Nyáron híznak sokat a gyerekek

Amerikai kutatók több, mint 18.000 óvodás és kisiskolás gyermeket vizsgáltak meg. A túlsúlyos gyermekek aránya 23%-ról 29%-ra nőtt a nyári szünetek alatt, továbbá az elhízás aránya 9%-ról 11,5%-ra emelkedett.
2016. November 04.

Ez a növekedés nem tanidőben, hanem a vizsgált két nyári szünet alatt következett be.

Az eredményeket az Obesity Society éves gyűlésén mutatták be, New Orleansban. A tanulmány társszerzője, Paul von Hippel (LBJ School of Public Affairs at the University of Texas, Austin) elmondta, hogy a pedagógusok már régóta aggódnak a nyári szünet alatt bekövetkező tudás-vesztéstől, mára azonban az is világossá vált, hogy az ez idő alatt bekövetkező túlzott súlygyarapodás sem elhanyagolható.

“Az egyre növekvő elhízást nem lehet kizárólag azáltal megállítani, hogy az iskolákban eltöltött időre fókuszálunk. Fontos az is, hogy mit csinálnak és mit esznek a gyermekek az iskolán kívül” – mondta a szakember.

Amanda Staiano, az Obesity Society szóvivője, a szülőknek azt javasolta, hogy a nyári szünet alatt is azt a napirendet kövessék, mely a tanév alatt kialakult. Továbbá tanácsolta az az elektronikus eszközök – televíziók, számítógépek, tabletek és hasonlók – limitált használatát.

Staiano reméli, hogy az eredmények láttán a szülők, a nevelők, a népegészségügyi szakemberek és tisztviselők már nem csak a gyermekek képzésére fognak hangsúlyt fektetni, hanem az egészségük megőrzése érdekében is fognak erőfeszítéseket tenni.

Forrás: Medipress