Gyerek

Nem használ az allergiára a kalcium?

Allergiás reakcióra kalcium - ezzel a gyógymóddal szinte mindenki találkozott már. Pedig a kalcium teljesen hatástalan az allergiás tünetek enyhítésében.
2016. Augusztus 16.

Nem használ az allergiára a kalcium?

Bár már korábban is megjelentek cikkek azzal kapcsolatban, hogy a kalcium teljesen hatástalan az allergiás reakciók enyhítésében, olyan mélyen gyökerező magyarországi tévhitről van szó, hogy rendíthetetlenül tartja magát a vélekedés: a kalcium csodaszer, ha például megcsípi a gyereket egy darázs.

Erre a tudományosan tökéletesen megalapozatlan, ám annál elterjedtebb gyakorlatra hívja fel a figyelmet az a nyílt levél, amelyet Dr. Novák Hunor, csecsemő és gyermekgyógyász, augusztus elején intézett orvos kollégáihoz és gyógyszerékhez:

“Kalciumot allergiában NE! Orvos kollégák és gyógyszerészek csatlakozását várjuk az alábbi nyílt levélhez, amit a médiának fogunk eljuttatni. Már több neves professzor, allergológus, főorvos is nevét adta a levélhez. Írja alá Ön is és vegyen részt a tévhit megcáfolásában!”

Azóta a nyílt levelet rengetegen megosztották és sokan alá is írták, az aláírók között olyan szaktekintélyeket találunk, mint prof. dr. Zeher Margit klinikaigazgató, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke (immunológia és allergológia), dr. Zacher Gábor osztályvezető főorvos (sürgősségi orvostan, toxikológia) vagy éppen dr. Mezei Györgyi, Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika, allergológus specialista.

“Több alkalommal is előfordult az ügyeletemben, hogy az anyuka behozta a darázscsípéses gyermekét, aki annyira peches volt, hogy pont érzékenyebb volt rá, és egy erőteljesebb reakció jelent meg nála. A csípés helye viszketett, beduzzadt, kiütések jelentek meg a testén, napokig nem szűntek a tünetek, és mindaddig csak kalciumot kapott. Persze jó szándékkal adta a szülő, mert azt gondolta, hogy hatásos. Két-három-négy napig szenvedett a gyerek, csak azután hozták be, mert nem javult – “nem hatott” a kalcium. Kínomban csak a hajamat tudtam tépni, annyira sajnáltam szegény gyereket” – mondta dr. Novák Hunor, a life.hu-nak.

Honnan eredhet a tévhit?

Valamikor a 19. század végén merült fel, hogy a kalcium hatásos lehet az allergiás reakciók kezelésére, de az antihisztaminok felfedezése után ez a vélekedés már teljesen alaptalan lett. Ragaszkodunk hozzá továbbra is, megszokásból, alultájékozottságból.

“A kalcium allergia ellen való alkalmazásáról gyakorlatilag nem nagyon van szó külföldön, sőt, el sem terjedt ez a nézet. Több külföldi olvasóm számolt be arról, hogy amikor allergia kezelésére kalciumot kértek, teljesen hülyének nézték őket a gyógyszertárakban. Ez tényleg egy hungarikum, nagyon elterjedt itthon a -kalciumozásŤ. A szokás és a hagyomány nagyon erős a magyar orvoslásban, ezért hangsúlyozzuk a bizonyítékon alapuló orvoslásra való áttérést, és ne az legyen a válasz: azért használunk kalciumot, mert mi így szoktuk”- mondta el Novák Hunor a life.hu kérdésre.

Volt korábban egy allergiaellenes készítmény, amelynek neve pár betűs eltéréssel ugyan, de nagyon hasonlított a kalcium pezsgőtabletta nevéhez. Emiatt a névhasonlóságtól aztán végképp nem tudtunk leszakadni a kalciumról.

Van még egy oka annak, hogy sokan hatásosnak élik meg a kalciumot allergiás esetekben, ez pedig az, hogy az allergiás reakciók zöme teljesen jól gyógyul spontán is, azaz bár látszólag a kalcium hatott, a valóságban nem befolyásolt semmit, hiszen magától rendeződött az allergiás reakció.

“Azzal is találkozni, hogy a jó szándékú szülő gyermekének allergiás vagy méhcsípést követő tartós panaszaira napokon át semmi mást nem használ, csak kalciumot – pedig a gyerek szenvedése hatásos szerrel időben enyhíthető lenne, ezért fontos megcáfolni a tévhiteket” – olvasható Novák Hunor nyílt levelében.

Hamis biztonságérzet

A legnagyobb baj azonban nem az, hogy tévesen ruházzuk föl a kalciumot csodatévő képességekkel, hanem az, hogy hamis biztonságérzetet ad, olyan esetekben sem fordulunk orvoshoz, amikor akár életmentő is lehet a segítség.

“Súlyos allergiás reakció esetén, amikor például egy rovarcsípés után gombócérzés, nyelési vagy légzési nehezítettség, rekedtség, ájulás, hasmenés vagy hányás jelentkezik, azonnal mentő vagy orvos hívása indokolt” -olvashatjuk a nyílt levében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: life.hu/babaszoba.hu