Gyerek

“Ne add a gyermekem szájába!”

Mindannyian ismerjük azt a jelenetet, amikor találkozunk a jó szándékú rokonnal vagy baráttal, aki olyan ételt vagy italt szeretne gyermekünknek adni, amit nem szeretnénk a kicsi szájában látni. Hogyan kezeljük ezt a helyzetet?
2014. Július 29.

Természetesen nem akarjuk megsérteni barátunkat, rokonunkat, esetleg a saját édesanyánkat, azzal, hogy nemet mondunk. Ám, amint mérlegeljük, hogy jó kapcsolatunk szenvedjen csorbát vagy gyermekünk egyen nem neki való ételt, nem lesz kérdés, hogy a mérleg a kicsi javára billen.

Picik és az új ételek

Gyermekünknek sorban bújnak elő a fogacskái, amit körülöttünk néhányan úgy értelmeznek, hogy zöld lámpát kapnak a kicsi kényeztetésére. Az édes süteményeket, chipseket, töltött kekszeket jutalomfalatként és a szeretetük kimutatására szeretnék használni. Mi hangos sóhajjal vesszük tudomásul, hogy ijesztő feladatnak tűnik-e vagy sem, meg kell mondanunk, hogy nem etetheti meg azt a gyermekünkkel. Erősnek kell lennünk és ragaszkodnunk kell az elveinkhez, az adott életkorra vonatkozó táplálási útmutató fontosabb irányelveihez.

Jelezhetjük, hogy a kicsi nemrég evett és nem akarjuk, hogy hányjon. Hivatkozhatunk gyermekorvosra, védőnőre, akitől útmutatást kaptunk gyermekünk táplálásával kapcsolatban és ez az étel sajnos nem fér ebbe bele. Felhívhatjuk a felnőtt figyelmét arra, hogy a nem ismert ételektől, például a sült krumplitól a gyermek véletlenül fulladozni kezdhet. Ha rokonra, barátra bízzuk a kicsit egy rövid időre, határozottan mondjuk el, hogy mit ehet a gyermek és mit nem. Végső esetben kilátásba helyezhetjük, hogy nem vigyázhat rá többet, ha nem teljesíti, amit kérünk. Remélhetőleg nem kell eljutnunk a fenyegetőzésig, de határozottnak kell mutatkoznunk.

Más ne adjon nassolnivalót a gyereknek?

Nagyobbak és a nasi

A rokonok és barátok mellé ételforrásként becsatlakoznak a játszótéri ismeretségek. Sok szülő úgy jön el a játszótérre, mintha egy heti kitelepítésre készülne. Felszerelkezik háromféle keksszel, chipsszel , kétféle üdítővel és olyan mennyiséget hoz belőle, hogy jóllakathatná az összes ott lévő gyermeket és felnőttet.

A játszóterezés egyik íratlan szabálya, hogy ha gyermekünknek enni adunk, akkor a többieket is meg kell kínálni. Ez első hallásra nagyon kedvesnek tűnik, de az épp ebéd vagy vacsora előtt álló kicsi étvágyát teljesen elvehetik a különféle rágcsálnivalók. Még jobban kell figyelnünk, ha allergiás valamilyen ételösszetevőre.

Másik érdekesség, hogy minden gyermek éhes farkassá változik, amint belépünk a játszótér területére, és ez a miénkkel sincs másként. Több méterről észreveszi, ha valamelyik anyuka ételt osztogat és rögtön része lesz a kunyeráló sokaságnak. Meg kell tanulnunk résen lenni és kedvesen, de határozottan hárítani ezeket a helyzeteket.

A kifogások használata kellemetlen érzéseket kelthet bennünk. Mindenképpen kínos helyzetbe kerülünk, amikor egy szeretett rokonunkat vagy barátunkat megfosztjuk attól, hogy kifejezze szeretetét és törődését gyermekünk felé. De hosszú évekig mi képviseljük gyermekünket és mi tudjuk, mi a legjobb neki!

Kapcsolódó cikkeink: