Gyerek

Mit tegyünk, ha visszatartja?

Egy olvasó három és féléves kisfia egy rövidebb időszakot leszámítva nem hajlandó kakilni, visszatartja és csak hashajtóval sikerül. Mi a teendő? A szakértő válaszol!
2013. Szeptember 09.

“A kisfiam most 3 és féléves, már fél éves kora óta szenvedünk a kakival, akkor mindig lázmérőztem, szappanoztam, kúpoztam, nagyon nehezen kakilt. 3 éves kora előtt volt egy idő, amikor minden nap kakilt hashajtó nélkül. 10 hónapja megszületett a kistesó, most megint nem kakil, de most már rá se tudom ültetni, nem hajlandó, már mondja, hogy fáj a kaki és nem kakilok. Biztos, hogy pszichésen van baj, mert visszatartja. Nagyon nehéz dolog ez nekünk és neki is, mert nagyon agresszív és rosszkedvű a kaki miatt, befolyásolja az egész életét” – kért egy olvasó tanácsot az Orvos Válaszol rendszerben.

Dr. Tamás Katalin gyermekgyógyász-gasztroenterológus szakértő válaszában kihangsúlyozta, hogy meg kell győződni arról, hogy nincs szervi gond. Utána mehet ismét a székletlazítás: reggel olívaolaj az italába, egy kiskanállal, folyadék és gyümölcsben megfelelően összeállított étrend, kevesebb székletet sűrítő étel (például kenyér, rizs, burgonya stb.) A szakértő szerint azonban mindenképp segítséget kell kérni gyermekpszichológustól is.

Kérdezz te is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheted kérdésedet: kérdésnek adj egy címet, majd 500 karakterben fogalmazd meg problémát, amire választ vársz. Ezután rendelj szakterületet hozzá, és ha szeretnéd, csatolj mellé beszkennelt leletet, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdés merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Orvos Válaszol szolgáltatásunk teljesen ingyenes, semmilyen limit nincs a kérdésfeltevéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Baj, ha visszatartják a székletet?
  • Nem adja, ami az övé – anális fixációk
  • Mikor vigyük pszichológushoz a gyereket?
  • Forrás: HáziPatika.com