Gyerek

Migrén is kínozza a kövér gyerekeket

Minél kövérebb egy gyermek, vagy kamasz, annál gyakrabban él át fejfájásrohamokat. A rohamok súlyossága is arányban áll a testsúllyal, ám jó hír, hogy a fogyás meghozza a fájdalom enyhülését - állítják amerikai kutatók.
2009. Augusztus 18.

A vizsgálat szerint, mely hét gyermekfejfájás-központban zajlott, a betegek 34,1 százaléka vagy túlsúlyos (17,5 százalék), vagy veszélyben van az elhízás tekintetében.

Ezek az adatok hasonlóak a nem fejfájós gyermekek körében mértekhez. A kutatók 913 beteg adatait elemezték a vizsgálat kezdetén, majd három, illetve hat hónap elteltével, és meggyőző bizonyítékokat találtak a testsúly és a fejfájás közti összefüggésre.

“A már eleve túlsúlyosként érkező gyerek esetében a testtömegindex (BMI) változása összefüggött a fejfájás gyakoriságának változásával” – magyarázta Dr. Andrew Hershey, a Cincinnati Gyermekkórház Fejfájásközpontjának igazgatója, a kutatás vezetője. Oki összefüggést ugyan nem sikerült kimutatni, nagy a valószínűsége, hogy a túlsúly és a fejfájás kialakulásában hasonló környezeti és élettani tényezők játszanak szerepet.

Hershey szerint fontos lenne, hogy a fejfájás kezelésekor az orvosok figyelembe vegyék a betegek túlsúlyát is.

Forrás: Medipress