Gyerek

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

A házipatika mellett nem árt elsősegélydobozt is tartani otthon. Akár a felnőtteket is érheti háztartási baleset, kisgyermekes családokban azonban mindenképpen számítani kell rendszeresen előforduló, kisebb-nagyobb sebekre, sérülésekre.
2017. Július 07.

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

Minden családban előfordulhatnak kisebb balesetek, különösen akkor, ha sportolunk, vagy gyerekeink vannak. Kisgyerekes családokban nyáron megszokott látvány a lehorzsolt, sebes térd – a csetlő-botló gyerekek a rövidebb ruhadarabokban még könnyebben szereznek különféle sérüléseket. De elég magunkra gondolni: akár a könyökünket is beüthetjük olyan szerencsétlenül, vagy az ujjunkat is megégethetjük a konyhában, hogy szükség legyen egy kis elsősegélyre, sebkezelésre.

Házipatika – talán mondhatjuk – minden otthonban van, de nem árt rendszeresíteni egy kis elsősegélydobozt a különböző balesetek következményeinek elhárítására. A kérdés persze az, mivel érdemes megtölteni ezt a ládikát, hogy valóban hasznát vegyük, és a döntő pillanatokban mindent megtaláljunk benne, ami kellhet. Nézzük tehát!

Figyeljünk a lejárati időkre!

Jó, ha tartunk benne valamilyen sebfertőtlenítésre alkalmas oldatot – figyeljünk a lejárati időre, ne akkor vegyük észre, hogy már nem használhatjuk, amikor tényleg szükségünk lenne rá! Ez egyébként általánosságban is igaz a különféle gyógykészítményekre, orvosságokra, illetve eszközökre – ügyeljünk a csomagolásokon feltüntetett határidőkre! Legyen a dobozban steril kötszer, gézlap, pólya, illetve ezekhez való tapasz, amellyel rögzíthetjük, leragaszthatjuk őket. Ne feledjük, ha a steril eszközök csomagolását megbontjuk, akkor elveszítik sterilitásukat, vagyis többször nem használhatók fel! Érdemes ezért akár többet is beszerezni ezekből, illetve amennyiben már csak kevés bontatlan csomag van, töltsük fel újra a készletet. Kisebb sebek esetén jó szolgálatot tehetnek a különböző méretű és formájú ragtapaszok; gyerekeknek vidám, mintás darabok is kaphatók. Szükségünk lehet ollóra vagy csipeszre is a sérülések ellátásához, így ezek se hiányozzanak a dobozból. Az ollóval a kötszereket tudjuk gyorsan és hatékonyan a kívánt méretűre vágni, míg a csipesz abban segíthet, hogy a sebben lévő esetleges idegen anyagokat eltávolítsuk. Segítségünkre lehetnek vattadaraboka sebek ellátása közben, így vattát is érdemes az elsősegélykészletünkben tárolni.

Legyen kézfertőtlenítőnk!

Mielőtt ellátunk egy sebet, mindenképpen alaposan kezet kell mosni. Kerülhetünk azonban olyan helyzetbe, amikor erre nincsen lehetőségünk. Ezért tartsunk a dobozban kézfertőtlenítőt is – ma már sok helyen árulnak ilyesmit. A művelet befejezése után is érdemes átdörzsölni vele a kezünket. Hasznát vehetjük egy üres zacskónak is, a felhasznált és szennyezett eszközöket – például a sebfertőtlenítővel átitatott vattát, véres gézlapot – ebbe tehetjük. Ügyeljünk arra, hogy ez veszélyes hulladéknak számít, a háztartási szeméttől elkülönítve gyűjtsük!

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan állítsuk el a vérzést?

Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Hogyan kell vigasztalni?

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

A seb elfertőződésének jelei

Bevett sebkezelési módszerek, amit tilos alkalmazni

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

A sebellátás alaplépései

Sebkezelés, regenerálódás szülés után