Gyerek

Megnyílt a Gyermek Neuropátia Centrum Budapesten

Dr. Nagy Péter, a Szent János Kórház orvos-igazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója február 22-én megnyitották a Gyermek Neuropathia Centrumot, mely János Kórházhoz tartozó Budai Gyerekkórházban kapott helyet.
2017. Február 22.

Miközben a cukorbeteg gyermekek száma évről évre növekszik, eddig csak egyetlen helyen – Miskolcon – foglalkoztak kifejezetten ennél a korcsoportnál kialakuló szövődmények szűrésével. „Pedig ha időben szeretnénk fellépni a súlyos következményekkel szemben, megfelelően érzékeny műszerekkel és módszerekkel kell vizsgálni a tünetek kialakulását.” – emelte ki dr. Blatniczky László, a centrum vezetője.

Hazánkban mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatalkorban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a késő serdülőkorban alakulhat ki. Napjainkban mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, ma már elsősorban az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják betegellátással megelőzni, elodázni a szövődményeket, fenntartani a jó anyagcsere állapotot, illetve hogy kialakulásuk után jól kézben tudják-e tartani ezeket.

Ha egy szövődményt megfelelő módszerrel, elég érzékeny műszerrel vizsgálnak, akkor nagyon korán észrevehetik, és megtehetik a további romlás megakadályozásához, illetve a jelenség javulásához vezető szükséges lépéseket. Ha egyáltalán nem keresik a jeleket, akkor már csak olyan későn veszik észre, hogy nem lesz visszafordítható a folyamat. Ezért fontos, hogy ezek a korszerű diagnosztikai módszerek elérhetőek legyenek minden cukorbeteg számára.

Az egyik súlyos szövődmény a neuropátia (idegbántalom), mely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti és súlyos esetben olyan állapotokat eredményezhet, ami amputációhoz vezethet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül.A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg.

Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetőek náluk. A különböző vizsgálatok nagyon eltérő: 10-70% közötti gyakoriságban mutatták ki a neuropátia meglétét a gyermekek körében. Az eredmények attól függtek, hogy milyen életkorú, milyen anyagcsere helyzetű, milyen régóta beteg gyermekeket vizsgáltak. Kimutatták, hogy nő a neuropátia kockázata azoknál, akik nem tartják rendben vércukorértékeiket, és akik már hosszabb ideje betegek.

Azt a következtetést is le lehet vonni a tapasztalatokból, hogy a 10 év alatti gyermekeknél 5 éves betegségtartam után, a serdülőknél – akik sajnos veszélyeztetettebbek – 2 éves betegségtartam után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.

A Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában működő diabétesz rendelő Budapest második legnagyobb centruma, így sokak helyzetén javíthat, hogy a neuropátiát mostantól megbízhatóbban tudják szűrni. A most megnyíló Gyermek Neuropathia Centrum célja az 5 évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, pozitív esetben pedig a kezelése. A centrumban egy év alatt majdnem 400 gyermeket diagnosztizálhatnak, hosszú távon pedig 1000 beteg rendszeres szűrését tervezik. Ide tartoznak a budapesti, Pest-, Fejér-, Komárom-Esztergom- és Szolnok megyei gyermekek.

A vizsgálatokat kalibrált hangvilla, kardiovaszkuláris reflex tesztek, EKG, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 5 millió forint értékű Q-Sense készülék teszi majd lehetővé. A Q-Sense érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható.

A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértékei. A Q-Sense mellett a Wörwag Pharma 200 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel is támogatja a centrum működését 350.000,- forint értékben.

A Gyermek Neuropátia Centrum hétfőn és csütörtökön 08:00-13:00 óra között várja a betegeket, melyre időpontot lehet kérni munkaidőben a 06 (1) 345 0615-ös, rendelési időben a 06 (1) 345 0600/3115 telefonszámon.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú diabétesz

1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte

Forrás: Newsbreakers Communications