Gyerek

Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek

A tejhez cukorgolyós szívószál vagy müzli, némi gyümölcslé az ebédhez, túró rudi desszertnek, még egy pöttyintésnyi kechup a virslihez este. Észre sem vesszük, milyen sok cukrot adunk a gyerekeknek. A WHO csökkentette az ajánlott maximum mennyiséget.
2015. Március 26.

A túlsúly sajnos egyre több gyermeket érint, ezáltal azok száma is nő, akik közvetetten sokkal jobban veszélyeztetve vannak a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában. Az elhízási, cukorfogyasztási tendencia egyre rosszabb jövőképet fest, már most is egyre több gyerek küzd ideje korán krónikus betegséggel. S akkor még a cukor fogszuvasodást elősegítő és a viselkedésre gyakorolt hatásáról nem is beszéltünk.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2015. márciusi sajtóközleményében új irányelvet fogalmazott meg a gyermekek (és a felnőttek) cukorfogyasztására vonatkozóan. A szervezet arra int, hogy a hozzáadott cukorbevitel lehetőleg ne haladja meg a teljes kalóriabevitel 10%-át. További egészségügyi előnyökkel kecsegtet, ha 5% alá visszük a plusz cukorfogyasztást.

A WHO tiltása nem csak a saját magunk által hozzáadott cukorra vonatkozik (pl. amikor a teát ízesítjük), hanem az élelmiszerekben, üdítőkben, s más italokban található rejtett cukorra, s persze a főzés során ízesítés céljából ételhez adagolt cukorra is. Ha meglessük a hozzávalókat, ne csak a “cukor” szót keressük, ami tulajdonképpen a diszacharidok közé tartozó répacukorra (szacharózra) használt hétköznapi megnevezés.

A 10%-os korlátba bele kell számítani a monoszacharidok közé tartozó glükózt (szőlőcukrot), fruktózt (gyümölcscukrot), nádcukrot és a malátacukrot is. Érdemes tudni azt is, hogy a méz, a gyümölcslevek, szirupok szintén nagy mennyiségben tartalmaznak az előbbi vegyületekből. A méz például fruktózt rejt nagy mennyiségben.

Mit nem kell beleszámolni a napi 10%-os korlátba? Gyakorlatilag csak a friss gyümölcsökben és zöldségekben található cukrot (glükózt és fruktózt), valamint a természetesen előforduló tejcukrot (azaz a laktózt).

A mindennapok alattomos cukoradagjai

Anyaként nem is sejtjük, hogy amikor müzli szeletet nyomunk a gyermekünk kezébe, akkor egyúttal jelentős mennyiségű cukorhoz is juttatjuk szervezetét. De a piciknek adott speciális gyümölcsitalok, pürék is sok esetben nem kevés cukrot rejtenek. (Akad olyan 200ml-s verzió, ami 20-22g hozzáadott cukorral készül.) És ez még csak a jéghegy csúcsa. A rejtett cukortartalom a legveszélyesebb, legbecsapósabb.Érdekességképpen néhány élelmiszer cukortartalma:

Cerbona müzliszelet (20g-os) – 5-8g

Milli joghurtital (300g-os) – 37g

Danone Könnyű és Finom joghurt (125g) – 15g

Nestea (500ml) tea – 36g

2dl almalé – 27g

2dl kóla – 21g

Oké! kakaós tej – 50g

Hohes-C multivitamin (200ml) – 19g

1 túró rudi – 38g

Chocapic müzli 30g (1 adag) – 8,7g

tej instant kakaóval – 22g

1 pohár kóla – 21g

30 g babapiskóta – 13g

5 db gumimaci – 7g

1 gombóc tejes fagyi – 10g

A gyerekek kalóriaszükséglete és WHO szerinti max. cukorbevitel – életkor szerint

Az alábbi táblázatban található kalóriaszükségletek és cukor mennyiségek körülbelüli értékek, amit befolyásol többek között a gyermek neme, a napi mozgás mennyisége és a testsúlya is.1-3 év: 1100-1300kcal – 28-33g, egészségesebb 5%-os korlát: 14-16g cukor

4-6 év: 1300-1700 – 33-43g, egészségesebb 5%-os korlát: 16-21g cukor

7-10 év: 1650-2400 – 42-61g, egészségesebb 5%-os korlát: 21-30g cukor

11-14 év: 2000-2700 – 51-69g, egészségesebb 5%-os korlát: 25-34g cukor

15-18 év: 1500-2500 – 38-64g, egészségesebb 5%-os korlát: 19-32g cukorHogy könnyebb legyen felmérni a grammban megadott mennyiséget, eláruljuk, hogy 1 csapott kávéskanál cukor kb. 4g. Szemléletesen tehát egy 3-6 éves max. 4 teáskanál cukrot fogyaszthat. (Beleszámolva ebbe az ízesített joghurttól kezdve, a diós, porcukros metélten át, a cukrozott pékáruig mindent.)

A szülő felelőssége a helyes táplálkozási szokások kialakítása

Útmutatás a baba és gyermek cukorfogyasztása kapcsán

A főzés során, ha lehet, hagyjuk el a cukrot! A bébiételek készítésénél ne adagoljunk extra cukrot a gyümölcshöz, zöldséghez. S ami a legfontosabb: ne a saját szánk íze legyen a mérvadó! A kicsi másképp érzi még az ízeket. A mi felelősségünk, hogy mihez szoktatjuk hozzá – ha ahhoz, hogy mindent édesen, cukrosan kell enni, akkor jelentősen meg fog nőni a rendszeres cukorbevitele, ami az elhízást is elősegíti, és cukorhintához vezet.A kész élelmek kiválasztásánál – ha van alternatíva – ne vásároljunk olyat, amiben hozzáadott cukor van. De ha mégis cukrozottat veszünk, akkor olyat, ami alacsony cukortartalmú, azaz 100g-ra kevesebb mint 5g cukor jut.Különösen a 3 éves kor fölötti gyerekeknél szalad el a ló a cukorbevitel kapcsán a szülőkkel. Érdemes venni a fáradságot, és megvizsgálni, hogy egy átlagos napon pontosan mit is rakunk a gyerek elé. Nézzük meg a kész élelmek összetevőit, továbbá mérjük le a házilag készített ételekhez adott cukrot, majd este szummázzuk. Így meglátjuk, hogy a rutinszerű cukoradagolás milyen volumenű, s ha sok, még időben változtathatunk a gyerek és az egész család táplálkozási szokásain.Kapcsolódó cikkeink: