Gyerek

Már csak egy hónap van tábort választani

Egy hónap múlva megkezdődik a nyári szünet. A diákoknak hatalmas öröm, de közel ekkora gond a szülőknek, hiszen a 11 héten át tartó vakációra meg kell oldani a gyerekek felügyeletét. Ebben segíthetnek a nyári táborok.
2015. Május 11.

A Táborfigyelő segít, hogyan válasszunk megfelelő, gyermekünkhöz igazán passzoló tábort.

Elindult az egy hónapos visszaszámlálás, észre sem vesszük és az évzárón találjuk magunkat. A nyári szünet hosszára a szülők többségének összes szabadsága sem lenne elég, persze ilyen hosszú időre nem is tudják elengedni őket a munkaadók. Az óvodák és iskolák oktató, nevelő szolgálata mellett ilyenkor vesszük észre, hogy mekkora segítség, hogy megfelelő felügyelet mellett tudhatjuk porontyunkat. Ennek megszűnését áthidalandó indulnak a nyári szünettel párhuzamosan a gyermektáborok.

„A kínálat hatalmas, nem könnyű kiigazodni és a megfelelő tábort megtalálni, ebben igyekszünk segítő kezet nyújtani a szülőknek és gyermekeiknek – mondja Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu táborgyűjtő portál vezetője. – A jó tábor nem csak a megoldott felügyeletről, hanem a gyermek fejlődése szempontjából is lényeges mérföldkő. Akár a szocializációs, akár az alkalmazkodó készségek nézzük, a táborban töltött idő kiemelten fontos az új környezet, az új élmények, szabályok és rendszerek megismerése miatt.”

Kell a tábor, de milyet?

Alapvető kérdés, hogy a gyermek ott aludjon a táborban vagy napközis jellegű, reggeltől délutánig üzemelő verziót válasszunk. „Az ottalvós táborokba 5-6 éves kortól vihetik a szülők a gyermekeket, de ezt inkább a csemeténk érettsége, sem mint kora alapján érdemes eldönteni. A napközis táborok közül a többség már bölcsis kortól fogadja a lurkókat, azaz 2-3 évesen már lehet táborozni” – állítja Tóth.

Ha el is döntöttük, hogy a táborban, vagy otthon alszik-e a gyermek, még mindig rengeteg kérdés áll előttünk. „Csak a Táborfigyelőn 500 gyermektábor turnust találnak az érdeklődők több mint 30 téma szerinti kategóriába sorolva, látható, hogy nem könnyű a választás. Az oldalunkon földrajzi helyre, árra, témára és ottalvós vagy napközis típusra is tudnak szűrni az érdeklődők, így jelentősen meg tudjuk könnyíteni a választást.”

A megfelelő tábor kiválasztásához nyújt segítséget a táborgyűjtő portál által megalkotott PÉK-állandó. A vakációs üdülés választásakor kiemelt figyelmet fordítsunk a tábor programjára és a pedagógiára (P), fontos, hogy érték és ne kizárólag ár alapján döntsünk, ami sok élményt (É) biztosít gyermekünk számára. Mindemellett lényeg, hogy csemeténk korának megfelelő tábort válasszunk és amennyire lehet a választáskor a döntést közösen (K) hozzuk meg!

„Aki még nem keresett tábort idénre, nincs elkésve, de tudnia kell a szülőknek, hogy a legjobb ár-érték arányú táborok turnusai nagyon gyorsan betelnek, így érdemes a jelentkezést mielőbb leadni” – állítja a Taborfigyelo.hu vezetője.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy a tavalyi esztendei árak döntő többségében nem változtak. Egy napközis tábor egy hetére átlagban 18 000-20 000 forintot kell fizetnünk, míg az ottalvós táborokért egy hétre 30 000-35 000 Ft-ot kérnek a táborszervezők. „Nyilván az árak alakítója a kereslet, de látható, hogy az árak a szülői elvárásokkal egybeesnek, így várhatóan az idei esztendőben is kis mértékben növekedhet a táborozó gyerekek száma.”

Az idei évben a sport-, kaland- és kézműves táborok a leginkább népszerűek, de a paleo tábortól a lövésztáborokig, a balettos üdüléstől a rúdtánc vagy makettes táborig szinte már minden témában találhatunk gyermekünk érdeklődésének megfelelőt, csak győzzék a kedves szülők átnézni.