Gyerek

Készíts zabkását a gyereknek reggelire!

A zabkása egy tápanyagokban gazdag reggeli, olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ami hozzájárul gyermeked növekedéséhez és fejlődéséhez.
2016. Május 18.

Bolondítsd meg a zabkását valamilyen finom idénygyümölccsel

Egy tál zabkása hosszan tartó energiával látja el gyermekedet. Ha különböző tápláló hozzávalókkal gazdagítod a zabpelyhet, az csak fokozza majd az ízét, ezért ne csodálkozz, ha minden reggel egy tál zabkását kér majd enni a gyerkőc – írja a Healthy Eating.

Tápanyagok a zabpehelyben

Egy csésze tápláló zabpehely 159 kalóriát és 3 gramm zsírt tartalmaz. Az alábbi hasznos tápanyagok és vitaminok találhatók benne:

– 5.55 gramm fehérje

– 187 milligramm kalcium

– 115 milligramm kálium

– 435 microgramm A-vitamin

Ezért egészséges a zabpehely

A legtöbb gyerek nem fogyaszt elég rostot. Naponta egy tál zabpehely fedezi az ajánlott napi rostbevitel mennyiségét. De mennyi is ez a mennyiség? Könnyen ki lehet számolni: a gyermeked életkora+5 gramm. Ha tehát a gyermeked 8 éves, az ő napi ajánlott rostbevitele 13 gramm.

A rostfogyasztás megelőzi a székrekedést, hosszútávon pedig csökkenti a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Egy csésze zabpehely 4 gramm rostot tartalmaz.

Tippek

Ha a gyermeked elhúzza az orrát a zabpehely láttán, adj hozzá valamilyen aszalt gyümölcsöt, pl. mazsolát, vörösáfonyát, sárgabarackot. Ezek természetes módon ízesítik meg a zabpelyhet. Jó ötlet néhány csepp méz is az édes íz eléréséhez. Sovány tejjel, fahéjjal is összekeverheted a zabpelyhet, de tálalhatod banán karikákkal, áfonyával vagy almaszeletekkel is. Variáld kedvedre, a gyermeked igényei szerint!

Zabkása a babáknak

A zabpehely kisebb gyerekeknek is adható, már a szilárd ételek bevezetésénél kísérletezhetsz vele. Eleinte keverd anyatejjel, később adhatod csak simán megfőzve zabkásának, de natúr joghurttal és kefirrel is nagyon finom. (Ha édesíteni szeretnéd, arra ügyelj, hogy mézet nem szabad 1 év alatti gyerekeknek adni.)

Ezeket is olvasd el: