Gyerek

Játsszunk babzsákkal!

A babzsák a világ egyik legegyszerűbb, és legnagyszerűbb játéka. Olcsó, strapabíró, és ezerféleképpen lehet vele játszani. Ráadásul, ha cseresznye- vagy meggymaggal töltöd meg, lesz egy párnád varázserővel. Iskolába, oviba, otthonra!

Így készül a babzsák

Ha még nincs ilyen otthon, megmutatom, hogyan készítheted el.Máté fiam iskolába készül, és az iskolába beszerzendők listáján egy babzsák is szerepel. Mivel nagyon egyszerű elkészíteni, közösen láttunk hozzá.

Amire szükséged lesz:

  • színezhető pamutvászon anyag, vagy régi, kinőtt, pamut nadrág
  • textilfilctoll
  • tölteléknek: cseresznye-, vagy meggymag, bab, lencse sárgaborsó, rizs, búza, kukorica
  • A babzsákok mérete 10*10, 15*10, 15*15, 15*20 cm szokott lenni. Kb. tenyérméretűt, vagy annál csak kicsit nagyobbat érdemes elkészíteni.

    Kétféle verziót készítettem, az egyik egy színezhető, a másik újrahasznosított anyagból készül. A színezhető készítésébe bevonhatjuk a gyereket is, így még inkább a sajátjának érzi a babzsákot, az újrahasznosított verzió nemcsak környezetbarát, de ha a gyerek kedvenc kinőtt nadrágjából készül, szeretni fogja. Apró dolgok ezek, de kicsit megkönnyítik az iskolakezdést.

    Játsszunk babzsákkal!

    A színezhető pamutvászonból vágjunk ki egy téglalapot, 1-1 cm varrásráhagyással. Mi 14*14 cm-es zsákot szerettünk volna, ezért 14+1 * (14+1)*2, vagyis 15*30 cm méretűt vágtunk ki. Itt bevonhatjuk a gyerkőcöt is, kiszínezheti textilfilccel a zsákot. Érdemes a gyerek ovis jelét, és a nevét is ráírni.

    Játsszunk babzsákkal!

    Színezés után, a textilfilctollak használati utasítása szerint, meg kell vasalni az anyagot, mert ezzel fixáljuk a színeket.

    Ezután következik a varrás. Hajtsuk össze az anyagot, hogy a fonák oldal legyen kifelé, majd varrjuk kétszer körbe, 3 ujjnyi rést hagyva az egyik oldalon. Ezen keresztül fordítsuk ki, töltsük meg, majd varrjuk be a nyílást.

    Játsszunk babzsákkal!

    Játsszunk babzsákkal!

    Az újrahasznosított verzió esetében vágjuk le a nadrág szárát a kívánt méretben. Fordítsuk ki a szárdarabot, majd varrjuk össze a szabad oldalakat, de ne feledkezzünk meg a töltőrésről.

    Játsszunk babzsákkal!

    A visszájára fordított zsákocskát töltsük meg, végül varrjuk össze.

    Játsszunk babzsákkal!

    A cseresznye-, vagy meggymag előkészítéséről itt olvashatsz. (Ha nem magozott befőttet vásároltok, még most is van rá lehetőség, hogy ilyet készítsetek.) Ugyanitt olvashatsz a cseresznye-és meggymag párna gyógyhatásáról is.

    Játékötletek

  • Tegyük a fejre, és úgy lehet vele egyensúlyozni. Ha ez már jól megy, lerakhatunk akadályokat, amelyet kerülgetve kell menni, de mehetünk guggolva, hátrafelé, és ugrókötélen egyensúlyozva is.
  • Játsszunk babzsákkal!

  • Ha már megvan az akadálypálya, lehet a térd közé szorított babzsákkal ugrándozni, vagy rákjárásban a babzsákot a hason egyensúlyozva végigmenni a pályán.
  • Bomba: a gyerekeim imádják ezt a játékot. Egy konyhai időzítőt húzzunk fel néhány percre, majd dobáljuk a babzsákot egymásnak, miközben állatneveket kell mondani. A babzsák akkor dobható a másik játékosnak, ha már kimondtuk az állatnevet. De persze játszhatjuk növénynevekkel, közlekedési eszközök megnevezésével, vagy minden olyan szóval, ami k betűvel kezdődik, de akár évszakokhoz kapcsolódó fogalmakkal is. A cél, hogy minél gyorsabban tudjuk továbbadni a babzsákot, mert akinél megszólal a bomba, az kiesik. Nagy kacagás, és izgalom kíséri.
  • Célbadobós: vödörbe, fazékba, tálba.
  • Dobjuk fel a babzsákot, miközben tapsolunk, a törzs előtt, majd hátul.
  • Több babzsákkal zsonglőrködhetünk is.
  • Ha van több babzsákunk, megtölthetjük többféle anyaggal (az elődieken kívül makk, gesztenye, gesztenye burka, műanyag figurák, gomb), majd tapogatni kell, mi lehet benne.
  • Ha már jól kitapogattuk, lehet a földre tenni, és végigsétálni rajtuk.
  • Linkek:Cseresznyemag párna

    A szerző “A napfény illata” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is