Gyerek

Hova vezet az abortusz szigorítása?

Magyarországon újra elindulhat az abortuszháború. A január elsején hatályba lépett új alkotmány a fogantatástól kezdve védi a magzati életet.
2012. Január 18.

Ez új fejezetet nyithat a hazai magzatvédelemben, hiszen esélyt teremt arra, hogy az abortusz jelenlegi szabályozását alkotmányellenessé nyilváníthassák, és egy jóval szigorúbb szabályozást vigyenek keresztül. Ugyan a magyar lakosság kétharmada nem változtatna a jelenlegi szabályozáson, a kormánytöbbség eddig is több jelét adta, hogy korlátozná a nők önrendelkezési jogát. A bűntudatkeltő abortuszellenes kampány, a szegény nők abortuszára szánt elvetélt törvényjavaslat után most valódi veszély fenyegeti a nők döntési szabadságát.

A Patent Egyesület nőgyógyászokkal, védőnőkkel, családvédelemben dolgozókkal vitatja meg konferenciáján a várható változásokat. A konferencia egyik vendégeként dr. Rodica Comendant, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője, a Reprodukciós Egészségügyi Képzőközpont (RHTC) igazgatója beszél arról, hogyan befolyásolja az abortusz szigorítása a nők egészségét. Emellett a konferencia egyik lengyel résztvevője Magyarországon elsőként mutatja be a „Maga a pokol – lengyel nők történetei” című kötetet, amely illegális abortuszokról, kötelezően kihordott terhességek drámai egészségkárosító hatásairól számol be.