Gyerek

Hat a telihold a gyerekekre?

Az emberiség történelme során rengeteg mítosz keringett azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokat idéz elő az emberi szervezetben a holdállás. Mi igaz ebből?
2016. Május 13.
Így hat a telihold a gyerekekre

Noha a telihold hatására senki sem változik vérfarkassá, bizonyos fizikai és mentális változásokra a tudomány szerint is sor kerülhet, ezek azonban nem jelentősek.

Nemzetközi tudósok egy csapata gyerekeket vizsgált a holdállással összefüggésben, hogy feltérképezzék, hogyan hat az égitest mozgása a szervezetükre, viselkedésükre. A Frontiers in Pediatrics című szaklapban publikált kutatás azért a gyerekekre fókuszált, mert ők normális körülmények között többet alszanak a felnőtteknél, tehát az alvást érintő potenciális változások őket vélhetően jobban érintik.

A kutatás során összesen öt kontinens 5812 kiskorú lakóját vizsgálták, akik különféle társadalmi, kulturális közegből érkeztek, más és más korúak és neműek voltak, emellett számított a szülő legmagasabb iskolai végzettsége, csak úgy, mint a gyerek testtömeg-indexe, illetve az is, hogy mennyi időt töltenek átlagosan mozgással és éjszakai alvással.

“Kiderült, hogy az éjszakai alvás telihold idején valóban csökken, méghozzá átlagosan öt perccel, ami a teljes alvással töltött idő mintegy 1 százalékát teszi ki. Ezzel együtt semmilyen más napközbeni aktivitás között nem véltünk különbséget felfedezni” – mondja Dr. Jean-Philippe Chaput, az Eastern Ontario Research Institute munkatársa.

“Úgy tűnik, hogy nincs igazán jelentős változás az ember viselkedésében, reakcióiban telihold idején. Az öt perccel kevesebb alvással töltött idő nem számít jelentős egészségügyi kockázatnak, és a szokásostól olyan minimális eltérést jelent, hogy akár a statisztikai hibahatáron belül is lehet” – teszi hozzá a szakember.

Chaput azt is hozzátette, hogy hiába a rengeteg mese és mítosz a teliholdról, a tudomány egyelőre nem igazolja ezek valóságtartalmát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress