Gyerek

Ha az anya tanul, a gyereke is okosabb lesz

Egy, a Demography című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint, az alacsony jövedelmű családokban élő anyák ismereteinek bővítése segítséget jelenthet az iskolában a gyerekeik számára.
2010. November 09.

Amerikai kutatók arra jutottak, hogy kisgyermekkorban az anya olvasási képessége a legfontosabb tényező, ami gyermeke jövőbeni tanulmányi sikereire hatással lehet, sokkal fontosabb olyan egyéb körülményeknél is, mint például a család vagy a környezet anyagi helyzete.  

A kutatók 2350 három és tizenhét év közötti gyereket és családjaikat vizsgálták meg Los Angeles Megye 65 közösségében. Míg a kisgyerekeknél az iskolai teljesítményükre az anyjuk műveltsége volt a legnagyobb hatással, addig a nyolc és tizenhét év közöttieknél már a környezet anyagi helyzete volt a legfontosabb tényező. Ez alátámasztja azt a nézetet, miszerint az otthonon kívüli hatások a gyerekek növekedésével egyre meghatározóbbá válnak az életükben. 

“Ez az elemzés lehetőséget ad arra, hogy szétválaszthassuk a különféle tényezőket, melyek hatással vannak a gyerekek teljesítményére” – mondta Narayan Sastry, a tanulmány társszerzője, a University of Michigan munkatársa. “Társadalmi intézkedések szükségesek a vegyes anyagi helyzetű környékek fejlesztésére, a korai kisgyerekkori oktatás és az anyák olvasási képességének javítására, mert ezek mind pozitív hatással lehetnek a gyerekek teljesítményére.” 

A szakértők egyetértettek abban, hogy ilyen irányú intézkedések valóban segítenének legyőzni a szegényebb és gazdagabb családból származók iskolai teljesítményei közötti egyenlőtlenségeket.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A leggyakoribb szülési félelmek
  • Trombózishajlam? Nem kell megijedni!
  • Huszonöt csoda terhesen
  • Forrás: MediPress