Gyerek

Fontos a népszerűség, mert jót tesz az egészségnek

Jót tesz az egészségnek, ha népszerűek vagyunk: a jó társasági kapcsolatok és a hierarchiában elfoglalt előkelő hely erősíti az immunrendszert - derül ki az észak-karolinai Duke Egyetem friss kutatásból.
2016. December 01.

A komoly stresszhatás alatt álló majmok immunrendszere gyengébb, mint a nyugodt, közösségben népszerű majmoké: mindez pedig azt sejteti, hogy az emberek esetében is hasonló a helyzet. Minél több a stressz, annál gyakoribbak a gyulladásos tünetek, és a szervezet sebezhetőbb, ha fertőzésekről van szó.

A szakemberek szerint valószínű, hogy az ember esetében is érdemes dolgozni a közösségi szerep javításán az egészség érdekében, mivel az alacsony státuszú emberek is nagyobb eséllyel betegszenek meg népszerű társaiknál.

A kutatás során a tudósok hím és nőstény makákók viselkedését vették górcső alá: öt, kilenc majomból álló csoport hierarchiája állt a felmérés fókuszában. Egy évvel később a csoportokat keverték, és a hierarchia is módosult, hogy a régi csoporttagok erősebbnek tűnjenek, mint az újak.

A vérvizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy a leginkább alacsony státuszú nőstények immunrendszere gyengült. Kiderült az is, hogy több mint 1600 gén működésében van különbség a magas és alacsony státuszú állatok között, főként azoknak az immunsejteknek a tekintetében, amelyek a daganatokat kiszűrik.

Amint azonban az állatok státusza az új csoportokban változott, az immunsejtek is átalakultak: megint a legnépszerűbb makákók bizonyultak a leginkább egészségesnek, függetlenül korábbi státuszuktól.

Babaszoba: A fentiekből is egyértelmű, hogy nagyon fontos a gyermekünk szociális képességeinek fejlesztése. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő intézményben illetve közegben legyen, ahol a mindennapi ritmus és szabad játék által megismeri a kortárs közösség szabályait. Nem utolsó sorban az óvodás számára nagyon fontos a mese szerepe: különféle szociális viselkedések megismerésére ad lehetőséget.

Azok válnak fejlett szociális kompetenciájú felnőttekké, akik gyermekkorukban pozitív önértékeléssel és nyitott, kíváncsi, pozitív attitűddel bírtak a környezetük felé. Természetesen a szocializáció elsődleges terepe gyermekkorban a család, tehát a családban látott minták, a családtól tanult értékek, a szülő-gyerek kötődése közvetlenül hat a gyerek szociális viselkedésére. Az anya-gyermek közötti kötődés határozza meg leginkább, hogy milyen lesz a gyerek szociális viselkedése a későbbiekben, ez alapozza meg a szociális kompetencia fejlődését.

Forrás: Medipress