Gyerek

Ezek a Lyme-kór tünetei – kerülje el a fertőzést!

Mielőtt elindulunk a szabadba, hogy élvezzük a jó időt, gondoljunk a kullancsok által terjesztett Lyme-kórra - javasolják a szakemberek.
2010. Április 07.

A legtöbb kullancscsípés áprilistól októberig történik, így ebben az időszakban kell számítani a Lyme-kór felbukkanására is.

A kullancsok az őzek és más vadállatok által lakott, magas füvű területeket kedvelik. Ha eltávolítunk a bőrből egy kullancsot, figyeljünk a Lyme-kór tüneteire, azonban a betegek több, mint fele nem is észlelte a kullancscsípést – figyelmeztetett közleményben Dr. Jose Munoz infektológus.Kullancsveszély erdőn, mezőn, nagyvárosbanA megelőző intézkedések közé tartozik a kullanccsal erősen fertőzött területek elkerülése, a szoros ruházat viselése, a kullancsriasztó szerek használata és a bőr rendszeres átvizsgálása.

A Lyme-kór legkoraibb jele a kiütés, azonban ez nem mindig jelentkezik. “Felléphet a klasszikus Lyme-folt, jelentkezhet dupla Lyme-folt, vagy akár csak rózsaszínű ovális kiütés” – magyarázta Munoz, hozzátéve, hogy a kiütés mérete gyakran növekszik.

“Minden terjedő kiütést vagy bőrpírt Lyme-gyanúsként kell kezelni, nem ritka, hogy összetévesztik gombás fertőzésekkel vagy mérges szömörce nedvére adott reakcióval.”

A betegség előrehaladásával a következő tünetek jelentkezhetnek: láz és rossz közérzet, influenza-szerű tünetek orrdugulás nélkül, idegrendszeri tünetek, például az arc egyik oldalának renyhesége vagy gyengesége, agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetek, például láz, fejfájás, tarkómerevség és hányinger, ízületi duzzanat és látásproblémák. A Lyme-kór kezdeti stádiuma antibiotikummal általában gyógyítható.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?
  • Hogyan szedjük ki a kullancsot?
  • Kullancsok
  • Forrás: Medipress