Gyerek

Jelek, hogy bélgyulladásod van

Az enteritis (enteritisz) a vékonybél gyulladását jelenti. A betegség oka legtöbbször valamilyen fertőzött étel vagy ital fogyasztása, de autoimmun betegség, illetve bizonyos gyógyszerek is okozhatják a kellemetlen tüneteket.
2015. Szeptember 08.

Az enteritis a vékonybél gyulladását jelenti, melynek okozója a legtöbbször valamilyen vírus vagy baktérium, mely fertőzött ételekkel, italokkal kerül be a szervezetünkbe. A kórokozók (például a Salmonella vagy a Campylobacter) megtelepednek a vékonybélben, és ott gyulladást okoznak. A betegség általában nem igényel komolyabb kezelést.

A krónikus enteritis általában nem függ össze mikrobákkal, hanem valamilyen irritáló hatású anyag okozza a gyulladást, például autoimmun betegség (Crohn-betegség), lisztérzékenység, de bélgyulladáshoz vezethet bizonyos gyógyszerek nagy mennyiségben való fogyasztása is, de esetenként sugárterápia mellékhatása is lehet a bélgyulladás.

A hasfájás mögött komoly betegség is állhat

Tünetek

Az enteritis tünetei közé tartozik a hasfájás, a hasi görcsök, a súlyos hasmenés, a hányinger és hányás, az étvágytalanság. A gyulladás időnként nemcsak a vékonybelet, hanem az emésztőrendszer más részeit, például a gyomrot vagy a vastagbelet is érintheti. A bakteriális vagy vírusfertőzésre visszavezethető bélgyulladás a kórokozóval való kapcsolatba lépés után néhány órával már jelentkezhet. Az enteritis “klasszikus” példája az ételmérgezés.

Az enteritis rizikóját emeli, ha a családtagok között volt az elmúlt időszakban olyan, aki átesett hasonló betegségen, továbbá emeli a kockázatot az utazás, a nem megfelelően előkészített, szennyezett étel vagy ital fogyasztása is.

Az enteritis (bélgyulladás) kezelése

A betegség gyakran olyan gyors lefolyású, hogy nem is igényel különösebb kezelést, csak a tüneteket lehet enyhíteni, illetve azt kell megakadályozni, hogy a beteg kiszáradjon a súlyos hasmenés és hányás miatt. Időnként hasmenés elleni gyógyszer szedésére is szükség lehet, de ezt sok szakember nem ajánlja, mert lassíthatja a széklet távozását, így a fertőzést okozó baktériumok is nehezebben ürülnek ki a szervezetből.

Amennyiben az enteritist bakteriális fertőzés okozza, antibiotikumot írhat fel az orvos.

A csecsemőknél és kisgyermekeknél különösen oda kell figyelni a hányásra és a hasmenésre, illetve a folyadék pótlására, mert nagyon könnyen kiszáradhatnak, ilyenkor akár intravénás folyadékpótlásra, kórházi tartózkodásra is szorulhatnak.

A krónikus bélgyulladás diagnózisához kolonoszkópiára, endoszkópiára vagy más vizsgálatra is szükség lehet, és a betegség kezelésénél a gyógyszerek mellett az életmód megváltoztatására, speciális étrend betartására is fel kell készülnie a betegnek.

Az enteritis elkerüléséhez nagyon fontos betartani az élelmiszerbiztonsági előírásokat, javaslatokat! Mindig alaposan mossuk meg a gyerek kezét (s persze a sajátunkat) mosdóhasználat után, illetve ha ételt készítünk, feltétlenül mossunk kezet a művelet előtt (és alatta, többször is). A húsféléket alaposan süssük át, és nagy melegben óvakodjunk a nyers tojással készült ételektől!

Ez is érdekelhet: