Gyerek

Egyoldalúan eszik a gyerek – hat megoldási tipp

Sok édesanya kicsit irigykedve nézi a szomszéd kisgyermekét, amikor úgy rágcsálja a répát, mint a miénk a sós ropit. Sok gyermek elválasztás után nagyon kevés dolgot hajlandó megenni. A mi hibánk vagy genetika?
2014. Augusztus 13.

Általában minél inkább próbáljuk erőltetni, hogy kóstoljon meg egy általunk egészségesnek vélt ételt, annál inkább visszautasítja. Az egészséges táplálékok arányáról szóló cikkek általában csak a legfontosabb dologról feledkeznek el, a gyerek saját akaratáról.

1. Ne vegyük személyeskedésnek

Mindenkinek rosszul esik, hogyha arra az ételre, amit szeretetünk jeléül főztünk gyermekünknek, mert – szerintünk – a legjobban szereti és az a válasz rá: “Nem tetszik!” Próbáljuk meg nem a főzési képességeink vagy személyünk elleni támadásnak venni. Jó ötlet lehet, ha megkérdezzük tőle, mit enne szívesen vagy készítünk kétféle ételt, amiből el tudja dönteni, mit enne szívesen, anélkül, hogy hatalmi harcokba bocsátkoznánk vele.

2. Hagyatkozzunk saját ösztöneinkre

Biztosan megbeszéljük gyermekünkkel kapcsolatos étkeztetési problémáinkat baráti társaságban, játszótéren. Néhány anyuka, bár nem szándékosan, nagyon rossz érzéseket tud kelteni végletes egészségmániájával és legjobb anyuka jelmezével, amikor csak úgy véletlenül elmeséli, hogy most tartott egy babazsúrt, ahol jégkrém volt a fő fogás. De száz százalékos gyümölcsléből készült, biotejből, biojoghurtból és teljesen allergénmentes volt. Teljesen normális, ha elengedünk a fülünk mellett ilyen megszólalásokat és úgy alakítjuk életünknek ezt a részét is, ahogy gyermekünknek és családunknak a legjobb.

3. Legyünk kreatívak

Bármennyire furának tűnik az ötlet, hogy egészséges élelmiszereket csábító csomagolásba tegyünk, ha például a káposztát vagy brokkolit szeretnénk bejuttatni kicsink szervezetébe, ki kell találnunk valami furfangos megoldást. Például aprított káposztát tehetünk sós muffinba vagy perecbe, brokkoliból készíthetünk krémlevest, kis sárgarépával, ami megváltoztatja a színét és mondhatjuk rá, hogy finom krumpliból van.

Ha nincs jobb ötletünk, akkor készítsünk chipset a zöldségekből, kis sóval ízesítve, a gyerekek általában oda vannak a rágcsálnivalókért. Tehetünk sajtkrémet egy kis mézzel a teljes kiőrlésű péksüteményekre, amik így sokkal ínycsiklandóbban néz ki. Ha sok időnk van és nagyon kreatívak vagyunk, a zöldségekből vagy gyümölcsökből formázhatunk állatfigurákat, amik mókásak lesznek és bemasírozhatnak a szájába.

4. Vonjuk be őket a főzésbe

A kicsik, fiúk, lányok egyaránt szeretnek körülöttünk sertepertélni a konyhában főzés közben és szívesen vállalják a kiskukta szerepét. Megengedhetjük nekik, hogy gyúrják a tésztát, felverjék a feltört tojásokat és ott legyenek mellettünk, ha meg tudjuk őket óvni a készülő forró étel forrázásától. Ettől fontosnak érzik magukat és remélhetőleg megkóstolják és esznek majd abból, amit “ők készítettek”.

5. Lehet, hogy csak rossz napja van

Ha olvasunk blogokat, akkor a gyermek viselkedésének, alvásának, szobatisztaságának, figyelmének, személyiségének változását számtalanszor a cukor, gyümölcslé, nem organikus vagy GMO termékek bevitelének számlájára írják. Pedig lehet, hogy gyermekünknek egyszerűen csak rossz napja van, túl sok érzést kell kontrollálnia és teljesen mindegy mit evett előtte. Természetesen, ha állandósul valamilyen viselkedési probléma, esetleg álmatlanság, érdemes átgondolnunk, milyen ételeket, italokat vesz magához gyermekünk legszívesebben. Ha szükséges, kérjük dietetikus vagy pszichológus segítségét, aki, ha kell, elirányít a megfelelő szakemberhez.

6. Ne váljunk “élelmiszerrendőrséggé”

Vannak napok, amikor a gyerekünknek nem lesz olyan étvágya, mint amit megszoktunk, vagy épp ellenkezőleg, mindent megeszik, amit lát. Néha sok gyümölcsöt eszik, de zöldséget nem, máskor meg csak uborka szeleteket akar enni szószba mártogatva. Nem az a cél, hogy kimutatást vezessünk, hanem az, hogy tudjuk, az étkezése kiegyensúlyozott egy hetes időszakot tekintve. Ha igyekszünk megadni neki a választás lehetőségét és megbízni benne és az éhségében, akkor ő is megtanul bízni bennük.

Néha csak az idő múlásával együtt, gyermekünkben végbemenő változásokban bízhatunk. Ám ha csak nagyon egyoldalúan hajlandó táplálkozni, kérdezzük meg a gyermekorvost, táplálkozási szakértőt, mit javasolnak ahhoz, hogy ne alakuljon ki táplálkozásból eredő hiánybetegség, amit mindenképpen meg kell előznünk.

Kapcsolódó cikkek:

5 dolog, amit ne mondj a gyereknek az asztalnál

Tippek hogy ne legyen válogatós a gyerek

Válogatós a gyerek? A szüleit utánozza!