Gyerek

Egy kis szunyókálás jót tesz a memóriának

A vegetatív idegrendszer, amely a szívveréshez, légzéshez és emésztési folyamatokhoz hasonló öntudatlan testfunkciókért felel, segít abban, hogy rövidtávú memóriánkban tárolt emlékeink a hosszútávú memória részévé váljanak álmunkban.
2016. Június 21.

A Kaliforniai Egyetem friss kutatása szerint a vegetatív idegrendszer aktivitása fokozódik álmunkban, aminek hatására az emlékezőképességünk jobb lesz.

„Azt eddig is tudtuk, hogy az alvás jót tesz az emlékezőképességnek, de a korábbi tanulmányok során eddig egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, hogy pontosan az alvás melyik fázisa az, amelynek során a jótékony hatás kifejtésre kerül. Az mostanra tisztázódott, hogy a vegetatív idegrendszer az, amely alvás során segít az emlékek feldolgozásában” – mondja a kutatást vezető Sara C. Mednick pszichológia professzor.

A kutatás során 81 egészséges felnőtt számára adnak egy kreativitást mérő feladatot, amelynek során három látszólag egymáshoz nem kapcsolódó szóhoz kellett egy negyediket kapcsolniuk, amely a hármat összeköti. A feladat után voltak, akiknek még más, analógiára épülő feladatot is kaptak, majd 60 résztvevő 90 percet alhatott, míg a többiek egy filmet néztek.

Ezután minden résztevevő újra elvégezte a kreativitás-tesztet, amelynek egy része megegyezett az eredetivel, egy része pedig teljesen új feladat volt. Kiderült, hogy azok, akik aludtak a két fázis között, jobban teljesítettek mindkét esetben, a korábbi megoldásaikat pedig lényegesen könnyebben fel tudták idézni újra.„Úgy néz ki, a REM-fázis során fejti ki jótékony hatását a vegetatív idegrendszer a memóriánkra, azonkívül a kognitív funkciókra is” – összegzi a professzor a tanulságot.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ezért fontos a délutáni pihenő
  • Mennyit aludjon a gyerek?
  • Ha keveset alszik, rontani fog a suliban!
  • Forrás: Medipress