Gyerek

Drágám, itt írd alá!

A férfiakat általában nem érdekli a pénz: megkeresik, de a többségük tovább nem foglalkozik vele, a nőre bízzák.
2011. December 20.

A pénzügyi döntéseket rendszerint a nők hozzák, de nem mindig jól. Közben halásznak a zavarosban, kiszorítva maguknak az apró örömöket – állítja Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

A családok többségében a férfi a fő kenyérkereső, azonban az esetek döntő többségében nem törődnek a pénzügyekkel. Miután hazaadják a fizetésüket a nőkre bízzák a beosztását, kezelését, akik ezután felelnek a családi költségvetésért.

„Az a helyzet, hogy még mindig a tradicionális családmodell az elterjedt pénzügyi téren is: a férfiak feladata az anyagi biztonság megteremtése, a nőknek pedig a gazdálkodás, a háztartás vezetése és gyakran a megtakarítások kezelése. A férfiak sokszor azt sem tudják, hogy mennyi pénzük van, a nők ezzel szemben minden egyes forintról tudnak” – számolt be tapasztalatairól Szopper Zsófia.

Hozzátette: Tapasztalatai szerint a hiedelemmel ellentétben a férfiak takarékosabbak. Bár a nők jól spórolnak a mindennapi dolgok bevásárlásán, azonban sok felesleges dolgot is megvesznek. Csakhogy ez ritkán derül ki, mert a férfiak szinte soha nem ellenőrzik a kiadásokat. Ezt kihasználva a nők sokszor „halásznak a zavarosban” és magukra is költenek titokban egy kicsit. Ennek az eredménye a jól ismert párbeszéd: „ez új? Ááá, nem, ezeréves, csak nem hordtam…”

A férfi vakon bízik a nőben

A nők nem csak a háztartásért, de a befektetésekért is felelnek. Rendszerint a nők szereznek információt a befektetési lehetőségekről és bár kikérik a férfi véleményét ez inkább formális. A nők szinte kivétel nélkül befolyásolják a férfiak döntését, akár hetekig puhítják a férfit rendszerint a termék előnyeiről szóló egyoldalú kommunikációval. Összességében kijelenthető, hogy a nő a férfi a pénzügyekben. Lényegében a nők hozzák meg a pénzügyi döntéseket, a férfiak pedig végrehajtják és a férfiak vakon aláírják, amit eléjük tesznek.

Fontos a párok közötti pénzügyi összhang

Nagyon kevés szó esik a férfi és nő közötti összhangról a pénzügyi gondolkodásban, pedig ez ugyan olyan fontos, mint a testi-lelki összhang. E téren nem igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást: ha az egyik fél költekező, a másik takarékos az komoly konfliktusok eredménye lehet és akár váláshoz is vezethet. Ugyancsak feszültség forrása lehet, ha az egyik fél nagyságrendekkel többet keres a másiknál, ami a másikat frusztrálhatja, mert kiszolgáltatva érezheti magát.

Ha nincs meg az összhang és a bizalom, akkor fordul elő, hogy még egymás előtt is titkolóznak a párok a pénzügyeiket illetően, ami igen gyakori.

Szopper Zsófia szerint a megoldás a közös célok, melyeket együtt kell kitűzni ilyenkor az év végéhez közeledve. Emellett fontos, hogy mindenkinek lennie kell saját „költőpénzének”, melyet magára költhet, de a legfontosabb a nyitottság és, hogy beszéljük meg a családi pénzügyeket. Ebbe szerinte be kell vonni a gyerekeket is, mert csak így értik meg az egyes pénzügyi döntéseket év közben, például ha takarékosodni kell.