Gyerek

Családi ellátások és támogatások: mit hol kell igényelni?

A különféle ellátások igénylése a legtöbb családban feladja a leckét, még akkor is, ha már van gyerek és tapasztalat ez ügyben a családban, hisz szinte évről évre vannak változások. Készítettünk egy rövid összefoglalót, hogy mit hol kell intézni.
2015. November 20.

Nem egyszerű eligazodni az ellátások útvesztőjében, és az sem egyértelmű mindenkinek, hogy melyiket hol kell igényelni. Talán az adhat leginkább fogódzót, ha végiggondoljuk, hogy alanyi jogon (azaz attól függetlenül, hogy van-e biztosítási jogviszonyunk) jár-e az adott juttatás. Ha alanyi jogon jár (mindenki kapja), akkor azt a kormányablakoknál lehet intézni. Ha nem alanyi jogon jár (tehát csak az kapja, aki aktív biztosítási jogviszonnyal rendelkezik – leegyszerűsítve “dolgozik”), akkor a munkáltatónál, ha nem kifizetőhely, akkor az OEP-nél kell eljárni.

1. Családi adókedvezmény – Munkáltató

Ez az első igényelhető, gyermekhez köthető pénzügyi intéznivaló. A családi adókedvezmény (családi járulékkedvezmény) a terhesség 91. napjától igényelhető a munkáltatónál. A 91. napot az utolsó menstruáció első napjától kell számítani.

A legfontosabb tudnivalók:

– 2016. január 1-től 2 gyermekes családoknál gyermekenként 12.500 Ft-tal kell számolni (2015-ben ez még csak 10.000 Ft), 2017-ben már 15.000, 2018-ban 17.500, 2019-ben pedig 20.000 forinttal. 2018-ban 1 gyermek esetén 10 ezer, 3 vagy több  gyermek esetén 33 ezer forint.

– apa és anya is igénybe veheti és meg is oszthatja

– ha nem kérik a szülők, akkor az adóbevallásnál visszaigényelhető

– a munkáltatónál leadandó adóelőleg nyilatkozatot a házastársnak (vagy élettársnak) és annak munkáltatójának is alá kell írnia

A összeg és egyéb infók a családi adókedvezményről bővebben is olvashat a portálon, a nyilatkozat innen tölthető le.

A NAV kalkulátora itt található.

2. Anyasági támogatás – Kormányablak

A családtámogatási ellátások közé hivatalosan az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) tartozik. Így az anyasági támogatást – mint minden családtámogatási ellátást – 2015. április 1-től nem a Magyar Államkincstárnál, hanem a helyileg illetékes járási hivataloknál, kormányhivataloknál, kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél kell intézni.

Az anyasági támogatás…

– …egy egyszeri támogatás,

– …összege 64 125 Ft,

– …a helyileg illetékes kormányablaknál igényelhető.

További részletek az anyaságiról szóló cikkünkben.

3. Szülési támogatás – Önkormányzat

A sok helyen kelengyetámogatásnak (kelengyepénznek), életkezdési támogatásnak is nevezett juttatás nem jár mindenkinek, ugyanis ez egy önkormányzathoz kötött támogatás. Önkormányzata válogatja, hogy van-e erre anyagi keret, s természetesen azt is, hogy mekkora.

Tudnivalók a születési támogatásról:

– egyszeri juttatás

– nincs egységes összeg, nagyjából 10.000 Ft körüli tételről van szó

– az önkormányzatnál kell igényelni, a baba születése után legfeljebb 60 napig igényelhető, mégpedig annál az önkormányzatnál, amelynél az anya hivatalos lakcíme be van jelentve.

Bővebben a születési támogatásról itt.

4. Családi pótlék – Kormányablak

A családi pótlék ügyintézése is átkerült a kormányhivatalokhoz. 2015 januárja óta csak akkor kap az óvodaköteles gyermek gondviselője családi pótlékot, ha nem éri el az igazolatlan hiányzású napok száma a 20-at, ha eléri, nem folyósítják tovább az ellátást. Ugyanez a határmezsgye iskolás gyermekeknél 50 napnál van meghúzva.

A családi pótlék pontos összegéről részletek a Családi pótlék 2017 cikkben.

5. Csecsemőgondozási díj – Munkahely/OEP

2015. január óta a régi TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély) a CSED (csecsemőgondozási segély) névre hallgat. A csecsemőgondozási díjat nem a kormányablakoknál kell intézni, hanem a munkahelyen, amennyiben nem kifizetőhely a munkáltató, akkor az OEP-nél. A kormányablakok kizárólag tájékoztatást adhatnak a CSED kapcsán.

Már igényelhető a szülés kalkulált időpontja előtt 4 héttel, és ezen 4 hét bármely napján. (Igénylési határidő: a szülés napja.)

6. Gyermekgondozási díj – Munkahely/OEP

A gyermekgondozási díj a kicsi 6 hónapos korától jár 2 éves koráig. (Ikrek esetében van plusz 1 év.) Nem jár alanyi jogon mindenkinek, apa is igényelheti. Ami nagyon fontos: 2015. július 1-től változott a gyermekgondozási napi díjának kiszámítása.

Létezik úgynevezett diplomás gyed is. (Ez 2014. január 1. óta létezik.) Ezt azok vehetik igénybe, akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulói.

Igénylése a kifizetőhelynél történik, a megfelelő formanyomtatvánnyal.

Nagy változást hozott a családok életében a gyed extra, ami annyit jelent, hogy ha a gyermek már betöltötte az 1 évet, akkor visszamehet úgy dolgozni, hogy nem veszti el a gyedet sem. 2016. január 1-től ez módosul féléves korra: tehát a baba 6 hónapos korától már munkába állhat – megkapja a teljes gyedet a fizetése mellé.

7. Gyermekgondozási segély – Kormányablak

A gyermekgondozási segélyt (gyes) “normál esetben” a gyes után folyósítják, ám ha nem kapta az anya, apa a nem alanyi jogon járó ellátások valamelyikét, akkor valószínűleg a gyest kapja egyből. Maximum a gyerek 3 éves koráig jár a gyermekgondozási segély.

Lehet mellette teljes munkaidőben dolgozni, kivéve, ha a nagyszülő veszi igénybe a szociális ellátást. Igénylése az illetékes kormányablaknál történik. (Bővebb infó a gyesről.)

8. Gyermeknevelési támogatás – Kormányablak

Az kap gyermeknevelési támogatást, aki 3 vagy ennél több kiskorú gyermeket nevel. A legkisebb csemete 3 éves korától igényelhető, annak 8 éves koráig vagy addig, amíg nem esik 3 alá a családban nevelt kiskorúak száma. (Például mert a nagyobb gyerek betölti a 18. életévét.) Összege megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével.

Igénylése és az elbírálása a kormányhivatal jogköre.

Fontos információ az is, hogy 2015. szeptember 1-től megszűnt az óvodáztatási támogatás.

Kapcsolódó cikkeink: