Gyerek

Az orvosnők több terhet viselnek, mint az orvosok

Hogy a beteg miként éli meg a gyógyító kapcsolatot, jelentősen befolyásolja a segítséget nyújtó szakember neme.
2011. Február 16.

Az orvosképzés során, a klinikai gyakorlatok előtérbe kerülésével az orvostanhallgatókra addig általánosan jellemző betegközpontú szemlélet megváltozik. Férfiaknál inkább az orvos-, illetve betegség-centrikus viszonyulás kezd dominálni, míg a nőknél a betegközpontú megközelítés és viselkedés marad a jellemzőbb, állítják a kutatók.

A nőkre jellemző, hogy jobban bevonódnak a gyógyító kapcsolatba, mint férfi kollegáik, ami jelentős lelki terhet ró a doktornőkre. Ezt fokozhatja az a jelenség is, amelyet egy friss felmérés bizonyít: ha a páciensek betegközpontú gondoskodást tapasztalnak, a férfi orvost hozzáértőbbnek ítélik meg, mint a kevésbé betegközpontúan viszonyuló férfi kollégáikat, míg nőknél pontosan fordított mintázat mutatkozik: ha egy orvosnő betegközpontú, őt kevésbé tartják jó szakembernek a betegei.

A fokozott érzelmi befektetés a csökkent kompetenciaérzéssel együtt járva könnyen vezetheti az orvosnőket érzelmi kimerüléshez. A témáról szóló előadás a Magyar Pszichiátriai Társaság XVI. Vándorgyűlésén hangzott el.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Doktornő vagy doktor?
  • Az én gyerekorvosom
  • Nő vagy férfi legyen a szülészorvosom?
  • A nőiesség nem csak testrészekből áll