Gyerek

Az egyedülálló, dolgozó anyák körében gyakoribb a szívbetegség és a stroke

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint az egyedülálló dolgozó anyáknál sokkal magasabb a szívbetegség és a stroke előfordulásának kockázata, mint azoknál a dolgozó anyáknál, akik házasságban élnek.
2016. Június 22.

Amint azt az American Journal of Public Health című lapban közzétett kutatás egyik résztvevője, Frank van Lenthe, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának munkatársa kifejtette, a társ támogatásának, valamint a második fizetésnek az elmaradása igen sok stresszt okozhat, amihez még hozzájárulhatnak a különféle egészségtelen életmódbeli szokások.

A kutatás során van Lenthe és munkatársai két korábbi felmérés adatait nézték át, melyek több mint 18 000 Egyesült Államokbeli és európai nőt kísértek figyelemmel, akik 1935 és 1956 között születtek. Az amerikaiaknak 11, az európaiaknak pedig 5 százaléka volt egyedülálló, dolgozó anya, a többiek között akadt egyedülálló, gyermektelen dolgozó nő, otthon lévő házas anya, illetve olyan házas dolgozó anya, akik egy ideig otthon volt a gyerekkel, de visszatért a munkába.

A kutatók megállapították, hogy az európai nőkhöz képest az amerikaiaknál háromszoros volt a szívbetegség, és több mint kétszeres a stroke kockázata, összességében pedig az egyedülálló, dolgozó anyáknál 1,4-szeresére nőtt a szívbetegség és 1,7-szeresére a stroke kockázata a dolgozó, de házas anyákhoz képest. Az egyedülálló anyák valamennyi országban nagyobb arányban dohányoztak, és összességében legegészségesebbek azok a nők voltak, akik dolgoztak, férjnél voltak és gyerekük is volt.

A szakemberek szerint az egyedülálló anyáknak sokat segítene, ha elegendő anyasági támogatást kapnának, és rugalmas munkaidőben dolgozhatnának, mert így kevesebb stressz érné őket, de emellett nekik maguknak is jobban oda kellene figyelni az egészségükre, és a kifogások keresése helyett elkezdeni mozogni valamit, akár a gyerekükkel együtt, hiszen így számukra is jó példával járnának elől.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Az egyedülálló anyák is lehetnek boldogok
  • Kilenc jótanács egyedülálló kismamáknak
  • Melyik is a gyengébbik nem?
  • Elhagyott terhesen