Gyerek

Állandóan fáradt vagy és megnőtt az étvágyad?

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, pedig az idejében megkezdett kezelés akár életmentő lehet.
2016. November 30.

Állandóan fáradt vagy és megnőtt az étvágyad?

Az állandó fáradtság és a fokozott étvágy a cukorbetegség korai tünetei is lehetnek

Bár sokszor semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, ám lehetnek olyan hétköznapi panaszok, melyeket érdemes komolyan venni, ugyanis a diabetes korai tünetei lehetnek. Hogy melyek ezek, azokat dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa sorolja fel.

Éhség es fáradtság

A fokozott étvágy és az állandó fáradtságérzés több hormonális problémára is utalhat (pl. pajzsmirigyzavarra), ám nem ritka, amikor cukorbetegség húzódik mögöttük.

A bevitt táplálékokat ugyanis a szervezet glükózzá alakítja, ami lényegében a szervezet üzemanyaga. Ehhez a folyamathoz azonban megfelelő mennyiségű inzulinra van szükség, így ha nem termelődik belőle elegendő, vagy ha a sejtek valamilyen oknál fogva rezisztenssé válnak a hormonra, akkor a glükóz nem képes a sejtekhez jutni. Mivel ebben az esetben a szervezet nem jut elegendő energiához, krónikus fáradtság lép fel. Ráadásul a test érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, ezért erre a problémára fokozott étvággyal reagál.

Szomjúság/fokozott vizelési inger

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a fokozott szomjúság, ebből adódóan sok folyadék fogyasztás, aminek következménye a gyakori vizelési inger. Átlagosan egy egészséges ember naponta 4-7 alkalommal ürít vizeletet, ám diabetes esetén a beteg lényegesen többször látogatja meg a mellékhelyiséget. A vérben felhalmozódott cukortól a vesék fokozott vizelet-elválasztással reagálnak (veszélye, hogy ez hosszútávon komoly vesebetegséghez vezethet). A dehidratációra a szervezet fokozott szomjúságérzettel válaszol, ami egy ördögi kört indít el a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés közt.

Száraz ajkak és viszkető bőr

A magas vércukorszint következtében a vizelettel ürülő nagy mennyiségű cukor sok folyadékot von el a szervezettől, hogy több vizeletet tudjon kiválasztani, a fellépő dehidratáció az egész testet érinti. Éppen ezért gyakori, hogy a betegek ajka és bőre kiszárad, húzódik, ami viszketéssel jár – mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Homályos látás

A homályos látással a legtöbben első körben a szemészetet keresik fel, ami természetesen érthető, ám érdemes utánajárni, hogy nem húzódik a hátterében esetleg cukorbetegség. A magasabb glükóz szint miatt ugyanis eleinte a szemlencsék megduzzadnak, ami homályos látást eredményez. Jó hír azonban, hogy ha időben megkezdődik a kezelés, úgy a panasz megszűnik. Ám ha hosszabb időn keresztül fennáll a probléma, akkor a szem ereinek károsodása miatt komolyabb és tartós szemészeti zavarok alakulhatnak ki.

A 2-es típusú cukorbetegség későbbi tünetei

– Gyakori gombás fertőzések

– Nehezen gyógyuló sebek

– Végtagfájdalom, zsibbadás

– Idegi károsodások

– Veseproblémák

– Látásromlás

Kapcsolódó cikkeink 2-es típusú cukorbetegség témában:

Forrás: Budai Endokrinközpont