Gyerek

A szénanátha megváltoztatja az agyat

Tüsszögés, eldugult orr, viszkető szemek és torok, könnyezés - lassan itt az ideje annak, amikor a szénanátha legyűri az allergiásokat.
2016. Augusztus 15.

Ebben az időszakban a világon emberek milliói nyúlnak antihisztamint tartalmazó termékek után. Ugyanakkor egy friss kutatás szerint a szezonális allergia súlyosabb következményekkel jár a fentieknél: akár az agyat is megváltoztathatja.

A pollenallergiát vizsgáló egérkísérletek során fény derült arra, hogy az allergén hatására új neuronok – vagy idegsejtek – fejlődtek, emellett pedig az agy hippokampuszának immunsejtjei is jelentős csökkentést mutattak aktivitás terén. A hippokampusz az agynak az a területe, amely a memória és a tanulás szempontjából fontos.

A Frontiers of Cellular Neuroscience című szaklapban publikált anyag szerint csak az Egyesült Államokban 40-60 millió ember küzd szénanáthával. Az igazán problémás időszakok tavasszal, nyáron és kora ősszel jelentkeznek, és a legtöbbször a fű, a fák és a parlagfű vált ki allergiás reakciókat.

A kutatást végző osztrák Salzburgi Egyetem munkatársai felfedezték azt is, hogy a pollenallergia a rágcsálók agyában a hippokampuszban a mikroglia-aktivitást is csökkentették. A mikroglia tulajdonképpen a központi idegrendszer alapvető immunsejtje, amely a kórokozók ellen véd.

A nagy hátránya ennek a különleges kapcsolatnak a két faj között az, hogy ha az egyik a kihalásra ítéltetett, a másiknak sincs esélye a túlélésre.

Korábban inkább 5 éves kor körül volt tapasztalható a légúti allergiára utaló tünetek megjelenése, ma már azonban egyáltalán nem ritka, hogy 3-4 éves gyerekeknél jelentkeznek a szénanátha tünetei.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A környezetszennyezés és a tisztább otthonok miatt nő az allergiások száma
  • Tucatnyi segítség a szénanátha ellen
  • Légúti allergiák
  • Forrás: Medipress