Gyerek

A kiszáradás jelei gyerekkorban

A felnőttekhez képest a csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, éppen ezért érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából.
2016. Május 20.

Számukra a folyadékbevitel nemcsak az elveszített víz pótlása miatt fontos, hanem a növekedés vízigényének kielégítésére is.

Gyermekek, de főként a csecsemők esetében az előzőekben említett érzékenységhez még kommunikációs nehézségek is párosulnak, illetve a figyelmük is könnyen elterelődik, pl. játék közben a szomjúságról. A kiszáradás veszélyét gyermekkorban tovább növeli az esetükben nagyon gyakran fellépő, pl. vírusos, illetve bakteriális fertőzésekhez, táplálék-intoleranciához társuló hasmenés vagy hányás.

Fontos, hogy a gyerek megfelelő mennyiségű vizet igyon

A gyermekkori kiszáradás jeleinek korai felismerése sok esetben nagy kihívást jelent a szülőnek, gondozónak a már előzőekben említett érzékenység és a kommunikációs nehézségek miatt. A különböző mértékű dehidratált állapot jeleit, tüneteit foglalja össze az alábbi táblázat:

Normál állapot vagy enyhe mértékű kiszáradás Közepes mértékű kiszáradás Súlyos kiszáradás
Légzés normális normális vagy felgyorsult mély (“sóhajtásszerű”)
Végtagok meleg hideg hideg, nyirkos
Szemek normális enyhén beesett mélyen beesett
Szívverés normális normális vagy szapora szapora vagy lassú
Mentális állapot éber normális, fáradt vagy nyugtalan apátiás, zavart
Száj és nyelv nedves száraz kiszáradt
Pulzus normális normális vagy csökkent gyenge vagy könnyen elnyomható
Bőr rugalmassága

(turgora)

rugalmas, a bőrredő azonnal kisimul a bőrredő 2 másodpercen belül kisimul a bőrredő 2 másodpercen túl simul ki
Könnyek észlelhető csökkent nincs
Szomjúságérzet a szokott módon és mennyiséget iszik vagy visszautasítja a folyadékot szomjas nagyon keveset iszik vagy képtelen az ivásra
Vizelet normális vagy kevesebb kevesebb minimális

Megfelelően hidratáltnak tekinthető az a gyermek, akinél a testtömeg csökkenés 3 százaléknál alacsonyabb mértékű, illetve normális testi tüneteket mutat. Enyhe-közepes mértékű kiszáradásról beszélünk, ha a tömegvesztés 3-9 százalék közötti, súlyos kiszáradás esetén a tömegveszteség meghaladja a 9 százalékot.

Csecsemők, tipegők esetén gondolni kell a kiszáradásra azon esetekben is, ha a kutacsok (a csecsemő koponyájának puha alkotórészei, amelyek a fejtetőn, a fej oldalsó és hátsó részén, a koponyavarratok találkozásánál helyezkednek el) besüppednek és/vagy kevesebb pelenka fogy a megszokottnál.

Az enyhe-közepes kiszáradás még otthoni körülmények között, általában a megszokott étrend és szájon át történő folyadékpótlás (50 ml/testtömeg kg) mellett kezelhető. Az ennél súlyosabb mértékű kiszáradás azonban már kórházi ellátást igényel.

Kapcsolódó cikkeink: