Gyerek

A későn fekvő óvodások tiniként könnyebben elhíznak?

Azok az óvodáskorúak, akik este 9-kor vagy még annál is később fekszenek csak le, tinédzserkorukra kétszer nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, mint azok a kortársaik, akik már 8-kor vagy még korábban ágyba mennek.
2016. Július 20.

Ezt egy, az Ohio Egyetemen készült tanulmány mutatta ki. A kutatást vezető Sarah Anderson hangsúlyozta, hogy a szülők részéről nagyon fontos kialakítani a lefekvés körüli szertartást, és odafigyelni arra, hogy a gyermek mindig időben ágyba kerüljön. Az Egyesült Államokban a gyerekek és tinédzserek nagyjából 17 százaléka elhízott, ami később súlyos szövődményeket, cukorbetegséget vagy szívbetegséget okozhat.

A Journal of Pediatrics című lapban közzétett kutatás során 977 gyereket kísértek figyelemmel, akik az Egyesült Államok különböző helyszínein születtek 1991-ben. Az óvodáskorú – nagyjából 4 és fél éves – gyerekeket három csoportba osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik 8-kor vagy korábban fekszenek le esténként, a másikba, akik 8 és 9 között, a harmadikba, akik 9 után. A gyerekeket 15 éves koruk körül ismét megvizsgálták, és megállapították, hogy míg az óvodásként legkorábban lefekvők közül csak tízből egy gyerek volt túlsúlyos (10%), addig a kicsit később lefekvőknek már 16, a legkésőbb aludni térőknek pedig már 23 százaléka.

A szakemberek az anyák és gyerekek közötti interakciókat is megfigyelték, és megállapították, hogy az elhízás szempontjából a legnagyobb kockázati csoportba azok tartoztak, akik későn feküdtek és még az anyukájukkal sem volt kellően érzékeny kapcsolatuk.

A legkésőbb fekvő gyerekek egyébként jellemzően nem fehérbőrűek voltak, az anyukájuk kevésbé volt képzett, és a család anyagi helyzete jellemzően rosszabb volt.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
  • Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott
  • Az elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek elhízottak
  • Mikor kezdjen diétázni a duci gyerek?
  • Forrás: Medipress