Gyerek

7 tipp a gyermek esti fürdetéséhez

A te gyermeked sem rajong az esti fürdésért? Az alábbi tippekkel élvezetesebbé teheted számára a pancsolást!
2017. Február 20.

Tedd élvezetessé a kötelező fürdést

Ha a gyermeked élvezi, hogy a habokba merülhet, akkor örülj, mert nagyon szerencsés vagy. Sok gyerek ugyanis irtózik attól, ha víz ér az arcukhoz, szemükhöz. A samponról már nem is beszélve. Ha számotokra is állandó küzdelem az esti pancsolás, kövesd a Today’s Parent tippjeit.

1. Használj könnymentes sampont

A fürdés egészen addig csupa móka és játék, amíg bele nem megy a sampon a gyerek szemébe. A könnymentes sampon nem csípi a gyerekek szemét, csak ilyet használj. Hogyan mosd meg a haját? Tegyél egy kis törülközőt a gyermeked homlokára, mondd neki, hogy hajtsa hátra a fejét. Hogy ezt vidáman tegye meg, ragassz a plafonra színes matricákat és kérd, hogy nézze meg őket. Aztán öblíts, amilyen gyorsan csak lehet. Egy törülköző mindig legyen kéznél.

2. Tedd különlegessé

Vigyél valami extrát az esti fürdetésbe: adj neki vicces játékokat, kapcsolj valami zenét. Dobj jégkockát a vízbe vagy cseppents bele némi ételfestéket. Ha a szórakozásra és nem a tisztálkodás fontosságára helyezed a hangsúlyt, nyert ügyed van.

3. Tedd meg a biztonsági óvintézkedéseket

Ügyelj, nehogy elcsússzon a kádban a gyermeked, mert attól nagyon megijedhet. Tegyél csúszásgátló matracot a kád aljára. Vagy fürödj vele. Olyankor azt is engedd meg neki, hogy ő legyenek a főnök és megmoshassa a hajad.

4. Minél több, annál jobb

Ha több gyermeked van, használd ki, hogy a gyerekek szeretik utánozni egymást, és fürdesd őket egyszerre. Ha a kicsi azt látja, milyen jól mulat a nagy a habok között buborékokat fújva, biztos, hogy ő is ki akarja majd próbálni.

5. Változtass a fürdetés idején

Néhány gyerek utálja, ha nedves hajjal kell ágyba bújnia, másokat pedig felpörget az esti pancsolás. Próbáld ki, hogy a délutáni pihenőidő után fürdeted meg a gyermeked vagy pedig még a reggeli előtt hétvégenként.

6. Engedd, hogy álljon

Vannak gyerekek, akik szívesebben állnak vagy térdelnek a vízben az ülés helyett. Ha csúszásgátlót teszel a kád aljára, engedd, hogy felálljon vagy térdeljen. Ha úgy látod, szívesebben zuhanyzik, akkor hagyd a fürdést és használjátok inkább a zuhanyt.

7. Nem baj, ha néha nem fürdik

Néha nyugodtan elhagyhatjátok az esti fürdetést, elég egy kis mosdás. Sőt, egyes kutatások szerint nem is kellene mindennap fürödni. (Nyilván ez nem a nyári időszakra vonatkozik, amikor tetőtől talpig fekete a gyerek a játszitól.)

Kapcsolódó cikkeink fürdés témában: