Gyerek

7 jel, hogy túl sok a stressz körülötted

Túl sok stressz veszi körbe a családodat? Az alábbi 7 jel arról árulkodik, hogy valami nem stimmel, és ideje harmóniát teremteni az otthonotokban, az életetekben.
2017. Augusztus 03.

A túl sok stressz senkinek sem jó

Szülőként számtalan stresszforrással kell szembenéznünk nap, mint nap, a lefekvés körüli csatározásoktól kezdve az étel szétdobálásáig. A szülők élete nem könnyű, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mi frusztrációnk óriási hatással van a gyermekünkre. Ha az egykor békés házatok tele van hangos szóváltással, kiabálással, dührohamokkal és egyszavas válaszokkal, akkor ideje változtatnotok. A parents.com segít ebben. Most megtudhatod, melyek a túl sok stressz legfontosabb jelei, és azt is, hogyan birkózz meg velük.

1. Senki nem alszik

A magas stressz szint egyik legtipikusabb tünete az álmatlanság. Nehezen alszol el, hiszen este is jár az agyad, szorongsz, aggódsz. Mit tegyél? Tedd le aludni a gyerekeket fél órával korábban, vegyél egy lazító forró fürdőt, igyál kamillateát, és te is menj aludni fél órával korábban, mint eddig.

2. Kiabáltok egymással

Minél több stressznek vagytok kitéve, annál többet kiabáltok egymással a családon belül. Nyisd ki a szemed és a füled. Mi váltja ki a stresszt? Próbálj meg lecsendesedni, kiabálás helyett elhallgatni és figyelni. Vegyél mély levegőt, a kiabálás és büntetés helyett öleld meg a gyermekeidet.

3. Valaki kihagyja a vacsorát

Szomorú igazság: ha te vagy a partnered stresszesek és nyűgösek vagytok, a nagyobb gyerekek képesek inkább nem vacsorázni, csak hogy ne kelljen részt venniük egy rossz hangulatú beszélgetésben. Egy kedves játék segíthet: mindenki írjon valamelyik családtagjáról valami kedveset egy papírra, a papírokat dobjátok egy kosárba, a kosarat tegyétek a vacsoraasztalra. Miközben esztek, mindenki húzzon egy papírt és olvassa fel, mi áll rajta. A bókok, dicséretek kellemes hangulatot teremtenek az asztalnál.

4. A gyerekek elvonulnak

A kicsik csak eltávolodnak a szüleiktől, a nagyobbak akár a saját szobájukba is bezárkózhatnak napközben, ha azt érzik, nem nyugodt a környezet, ami körülveszi őket otthon. A megoldás a beszélgetés lehet. Beszélj a gyermekeiddel sokat. Még többet. Rengeteget beszélgess velük. És mutass példát. Ha ideges vagy, nyugodtan mondd el, hogy most feszült vagy, ezért veszel egy forró fürdőt. Ha kimondod, hogyan érzel, akkor ők is megnyílnak majd. És próbáld meg megelőzni a stresszt. Étkezz egészségesen, mozogj rendszeresen, gondolkodj pozitívan, legyél jó példakép.

5. Rosszul teljesítesz a munkahelyeden

Elcsúsztál a határidővel? Elrontottad a prezentációt? Ez mind azért van, mert a stressz miatt képtelen vagy koncentrálni. Ha reggelente idegesen indulsz el otthonról, akkor cselekedned kell: tedd az estéket nyugodtabbá, így reggel jobban ébredsz és pozitívabban vágsz bele a napba.

6. Nem jó a közérzetetek

Nem számít a kor, a krónikus stressz testi tüneteket produkál. A gyerekek fejfájásra, gyomorfájásra panaszkodnak, rémálmaik vannak. A felnőtteknél a stressz gyakran váll-, nyak- és hátfájásban nyilvánul meg. És alvási problémákban. Ha az egész család túlhajszolt, feszült, nem csoda a sok betegség. Étkezzetek egészségesen, mozogjatok mindennap, és csináljatok közös programokat. Társasjátékozzatok vagy nézzetek meg egy filmet együtt.

7. Mindig rohantok

Egyik programról rohantok a másikra? Ne idegeskedj. Vegyél mély levegőt, számolj el 10-ig, és inkább késsetek el 2 percet az iskola utáni edzésről, mint hogy a kapkodás miatt otthon felejtsd a gyermeked focimezét. Lehet, hogy túl sok dolgot csináltok egy nap? Talán nem ártana végiggondolni, mi az, amire tényleg van időtök, és mi az, amire nem. A gyerekeknek sem muszáj kétféle iskola utáni program minden egyes nap, elég, ha csak egy, esetleg két hobbit választanak maguknak és abban teljesednek ki. Pihenőidőre is szükségük van. És nemcsak nekik, neked is. Olyankor legyetek együtt és lazítsatok!

Kapcsolódó cikkek: