Gyerek

5 városi legenda, ami az orvostudomány szerint is butaság

Létezik egy sor városi legenda és babona, amelyek olyannyira hétköznapjaink részévé váltak, hogy sokszor el sem hisszük, hogy nem orvosi tényekről van szó. Ezek közül mutatunk most be néhányat.
2016. Június 03.

1. Veszélyes felébreszteni az alvajárót

Sokan hiszik, hogy ha felébresztjük az alvajárót, akár kómába is eshet, de a szívinfarktust is a gyakori tünet közé sorolják. Ez egy abszolút tévedés: épp az a veszélyes, ha nem ébresztik fel a pácienst, hiszen az éjjeli séta veszélyes lehet.

2. Nem szabad úszás előtt enni

A mítoszban hívők szerint emésztési gondokat és görcsöket okozhat, ami egyik pillanatról a másikra lép fel, és ezért akár fulladást is okozhat. Ez totális tévedés, az energiapótlásra ilyenkor szükség van.

3. A kék vér létezik

A régi városi legenda szerint az oxigénnel nem érintkező vér kék, akár az ereink a csuklónknál. Amint a vér a levegővel érintkezik – pl. megvágjuk magunkat – a vér vörössé válik. Ez természetesen butaság: a vér csak kéknek látszik, de nem az.

4. A cukor hiperaktivitást okoz a gyerekeknél

Sok szülő azért nem ad édességet a gyereknek, mert fél, hogy „fel fog pörögni”. Ez természetesen egy tévhit: a cukor valóban nem egészséges, de semmi esetre sem okoz hiperaktivitást önmagában véve.

5. Hány ízt is vagyunk képesek érzékelni?

Megoszlanak a vélemények, rendszerint az édes, a savanyú, a keserű és a sós jelenik meg a nyelvtérkép állandó részeként. A valóság ennél komplexebb: nem egyes területek, hanem a nyelv teljes felülete felelős az ízek érzékeléséért.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Pörög megállás nélkül
  • Mi állhat a hiperaktivitás hátterében?
  • Gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás
  • Öröklődik az alvajárás
  • Alvajárás gyermekkorban
  • Forrás: Medipress