Baba

Vajon milyen érzés megszületni?

Sokan csalódottak, hogy nem úgy sikerült a szülésük, ahogy eltervezték. De mégis mi lenne, ha a egyszer a babák szemszögéből vizsgálnánk a kérdést? Vajon ők min mennek keresztül ilyenkor?
2017. Június 02.

Vajon neki milyen érzés a születés?

Míg az édesanyáknak elég nagy beleszólása van abba, hogy hogyan képzelik el a szülés körülményeit, addig az újszülötteknek nem sok, mondhatni egyáltalán semmi. Tulajdonképpen ilyenkor mindenki a vajúdó anyára koncentrál, miközben a babák kissé háttérbe szorulnak. Ezért érdekes lehet egyszer megvizsgálni, hogy vajon ezek a pici kis teremtmények min mennek keresztül a világrajövetelük előtti órákban.

Olyan érzés, mintha egy hosszú, sötét alagúton át haladnánk?

Elképzelhető, hogy az agyunk egy nagyon mély szegletében még emlékszünk rá, hogy milyen volt megszületni? Lehetséges, hogy ez az emlék a halálunk pillanatában előjön, ám több mint valószínű, hogy ha a hétköznapi tudati szinten szeretnénk ezt előhívni ezt a képet, nem menne. A legtöbben egyáltalán nem emlékeznek, hogy milyen volt először érezni a levegőt a bőrükön. Felnőttként csak találgathatunk, hogy milyen lehetett…

Kiskori emlékek

Nagyon érdekes, hogy vannak, akik képesek emlékeket előhívni egészen kicsi korukból (akár akkorról is, amikor a szülőszobában feküdtek), míg másoknak a legkorábbi emlékük 6 éves korukból van. Mindenkinek más az emlékezőképessége – ez a dolog teljesen egyéni.

Képzeld magad a baba helyébe!

Ha csalódottnak érzed magad a szülésed körülményei miatt – teljesen mindegy, hogy azért, mert hüvelyi helyett császárral szültél, vagy mert meg kellett indítani a szülést, esetleg azért mert két napig vajúdtál egyhuzamban – sokat segíthet a “gyógyulás” folyamatában, ha egy rövid időre áthelyezed a fókuszt a gyermekedre. Vajon ez a kis ember mit érezhetett mindeközben? Vajon neki mennyi szenvedéssel járt megszületni?

Belegondoltál már valaha a következőkbe?

– Gyakran a stressz és a csökkent oxigén okozza a baba szívhangjának lassulását a kontrakciók közben. Ez vajon milyen érzés lehet?

– És az, hogy nagyon szeretnél végre keresztüljutni egy rettentő szűk “csatornán”, ahol egyszer csak elakadsz, és nem tudsz se előre, se hátra mozdulni? Egy szülésorvos ezt úgy írta körül, hogy “olyan, mintha a homlokunk erősen nekiütődne, majd hozzápréselődne egy falhoz, ahonnan aztán semerre sem tud mozdulni.”

Végre szabadon

A szabadság talán a legjobb szó arra, hogy milyen érzés lehet megszületni. Valószínűleg ilyenkor a csecsemőket a legkisebb mértékben érdekli, hogy épp egy luxus magánrendelő szülőágyára vagy egy vízzel teli kádba érkeznek. Ami nekik fontos lehet, az az, hogy mihamarabb megszülessenek. Valószínűleg a megkönnyebbülés a leginkább meghatározó érzés.

Szóval, ha azon keseregnél, hogy miért így vagy úgy alakult a szülésed, csak gondolj egy pillanatra a babádra, és arra, hogy vajon ő hogyan élhette meg az egészet. Ugye, hogy máris átértékelődnek a szemedben a történtek?

Ezek is érdekelhetnek: