Baba

Tovább él, aki napozik, de csak ha védi a bőrét

Noha kétségkívül rengeteget hallunk arról, hogy a napsugárzás öregíti a bőrt és rák kialakulását okozhatja, a jelek szerint a szívesen napozó nők összességében véve mégis húsz évvel tovább élnek, mint napkerülő társaik.
2016. Április 04.

A stockholmi Karolinska Egyetem munkatársai szerint hiába minden figyelmeztetés a napozás káros hatásairól, azért mégsem érdemes teljesen elkerülni a legerősebb természetes fényforrást. Ha ugyanis soha nem megyünk a napra, az rosszabb, mintha dohányoznánk, és összességében véve több kárt okoz, mint hasznot – állítják a szakemberek.

A több mint 30 ezer nő bevonásával, 20 éven keresztül készült kutatásból kiderült, hogy azok, akik szívesen napoznak, kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek életben 20 évvel később, mint napot messze elkerülő társaik.

A résztvevőket a kutatás során évről évre a napozási szokásaikról kérdezték, illetve más életmódbeli jellemzők – pl. a dohányzás – is érdekelte a kutatókat. Egyértelművé vált, hogy a napimádók ritkábban betegek, erősebb az immunrendszerük, ezért vannak életben 20 évvel később is.

A szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a megfelelő napvédelem elkerülhető: a legalább 50 faktoros naptejre már kora tavasztól késő őszig szükség van.

A Journal of Internal Medicine-ben publikált kutatás azzal az észrevétellel zárul, hogy a napot nem szabad teljesen kerülni, de a bőr megfelelő védelméről gondoskodni kell.

Forrás: Medipress