Baba

Top 5 tipp, ha ekcémás a kisbabád

Nem tudjuk pontosan a jelenség okát, de annyi bizonyos, hogy az atópiás dermatitisz (ekcéma) gyökere az allergia, hátterében pedig genetikai okok, pszichés tényezők és egyéb, bőrszárazságot okozó, életmóddal összefüggő tényezők is állnak.
2011. December 06.

Akárcsak a bőrbetegség okai, a kezelési módok is összetettek. Becslések szerint a gyerekek 22 százalékát érinti az ekcéma. A bőr kiszárad, kivörösödik, hámlani, viszketni kezd. Sokszor a vakarás, dörzsölés hatására kezd kirepedezni, máskor magától is ebben a formában válnak súlyosabbá a tünetek. A sérült bőr könnyen felülfertőződik. Csecsemőknél és kisgyerekeknél jellemzően az arc, a könyök és a térd feletti területeken jelentkezik, nagyobb gyerekek és felnőttek elsősorban a tenyér, a kézhát és a térdhajlat hol fellángoló, hol enyhülő bőrtüneteivel küszködnek.

A közhiedelemmel ellentétben csupán az esetek harminc százalékában felelős a tünetekért valamilyen táplálékallergén, a többi hetven százalékért pedig genetikai eltérések állnak a háttérben – nyilatkozta dr. Polgár Marianne. Ezért olyan gyakori az, hogy az ekcémás baba szülei is hasonló bőrproblémáktól szenvednek.

1. Figyeld meg, mi súlyosbítja a tüneteket! Lehetséges, hogy háziporatka, penész vagy tehéntej-allergia áll a háttérben. Ez utóbbira akkor is gondolni kell, ha a baba még csak szopik, mert egyes tehéntejfehérjék az anyatejbe is átmennek. Ilyenkor segít, ha kipróbálod, javulást hoz-e, ha két hétig minden tejterméket és a tejet is kihagyod az étrendedből. Ha inkább az atkákra és a penészre gyanakszol, segíthet a porfogók mellőzése, a gyakori felmosás és szellőztetés. A szobanövények és a túl jól záró ablakok, ajtók is elősegítik a lakás penészedését. Nagyon fontos a dohányfüstmentes környezet is!

2. Kerüld a túlöltöztetést! Több réteget adj a kicsire, hogy szükség esetén levehessétek, ami fölösleges. Ha a tarkójánál benyúlsz a nyakához, érezhető, ha izzad. Lehetőleg pamutból készült, kissé szellős, laza holmikat adj rá. A gyapjútól általában viszket az érzékeny bőr, ezért a pulóverek, sapkák, sálak, kesztyűk közül válaszd a pamut vagy viszkóz alapanyagúakat. A zokni, harisnya se legyen túl szoros!

3. A stressz súlyosbíthatja a problémát. Ezért igyekezz nyugodt, kiszámítható viszonyokat teremteni a kicsi körül. Kerüljétek a kapkodást, idegeskedést, hagyj elegendő időt a sétára, futkosásra, játékra.

4. Figyelj oda a mindennapi bőrápolásra! Kaphatók olyan modern, bőrgyógyászok által tesztelt, hipoallergén, illat- és színezőanyag-mentes termékcsaládok, amelyek védik a bőrt a kiszáradástól. A kezelés során ugyanis ez az egyik legfontosabb szempont: a lipidek mellett vízmegkötő anyagokat is tartalmazó bőrpuhító készítménnyel akadályozzuk meg a kiszáradást.

Az atópiás bőr ápolására a tünetmentes időszakokban is szükség van! Fürdetésénél használj olyan készítményt, amely csökkenti a gyulladást és a viszketést. A fürdés után óvatosan itasd szárazra a baba bőrét, és krémezd be úgynevezett bőrlágyítóval, ezzel pótold a zsírtartalmat és a sejtközötti lipideket. Mielőtt sétálni mentek, kend be az arcát és a kezét!

5. Ha nem javul a helyzet, fordulj idejében bőrgyógyászhoz. Ha néhány napig szteroidos kenőccsel kened az érintett felületeket, általában sikerül annyit javítani az állapotán, hogy a továbbiakban a mindennapi bőrlágyító kezelés is tökéletesen elegendőnek bizonyul.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Ha könnyen kiszárad a baba bőre
  • Óvjuk a bababőrt télen is!
  • 3 újdonság ha száraz a baba bőre
  • Anya, viszket! – A gyermekkori ekcéma
  • Forrás: Kismama magazin